Linta nakon što je osvanuo grafit "Četnik, seli se": Hrvati nastavljaju da šire mržnju

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

23.12.2018

18:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Grafit ispisan velikim slovima "Četnik, seli se" zajedno sa slovom "U" na porodičnom imanju porodice Popović u selu Čista mala samo je jedan od desetina hiljada grafita iste ili slične sadržine u Hrvatskoj čiji je cilj širenje mržnje i netrpeljivosti prema Srbima", izjavio je danas predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Miodrag Linta

Vukovarski portal Srbi.hr objavio je da je u subotu na porodičnom imanju Bogoljuba Popovića u selu Čista mala, u Ravnim kotarima, pedesetak kilometara od Knina, u subotu velikim slovima osvanuo grafit s porukom "Četnik, seli se", uz simbolično slovo "U", oznaku za nacistički ustaški pokret iz Drugog svetskog rata.

U izjavi za javnost Linta je podsetio da je u selu Čista mala pre rata 90-ih prošlog veka živelo preko 600 Srba, a da ih sada ima jedva osamdesetak, i to mahom starijih ljudi, a da je "porodica Popović, kao i mnoge druge srpske povratničke porodice u Krajini, doživela u prethodne 23 godine od završetka rata mnoge neprijatnosti i šikaniranja samo zato što su odlučili da se vrate u svoj rodni kraj". 


- Vlasti u Hrvatskoj ne čine ništa da se brojni ustaški, nacistički i srbomrzački grafiti i poruke obrišu i počinioci najstrože kazne. Tragična je činjenica da Državno tužilaštvo Hrvatske smatra da širenje mržnje i netrpeljivosti nije krivično đelo, čime se šalje jasna poruka preostalim Srbima da se isele - istakao je Linta.

Linta, koji je i predsednik odbora skupštine Srbije za Srbe u dijaspori, ponovo je apelovao na Predstavništvo Evropske unije u Hrvatskoj i ambasadore zemalja njenih članica da zatraže da predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković javno osude ovaj i mnoge druge primere širenja mržnje, netrpeljivosti i pozivanja na nasilje prema Srbima u Hrvatskoj.


- Takođe, krajnje je vreme da Evropska unija pošalje poruku vlastima u Hrvatskoj da nadležne državne institucije konačno počnu da pronalaze i kažnjavaju naredbodavce i počinioce ovog i mnogih drugih vandalskih činovima čiji je cilj proterivanje preostalih Srba i otimanje njihove imovine - istakao je Linta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading