Prljava igra Prištine: Koriste žrtve za propagandu

Autor: Tanjug

Vesti

23.12.2018

23:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na poziv privremenih institucija u Prištini da se prijave žrtve silovanja u ratu na KiM odazvalo se oko 800 osoba, od kojih je samo nešto više od 100 ostvarilo pravo na mesečnu nadoknadu u iznosu od 230 evra jer su pretrpeli seksualno nasilje tokom sukoba, pišu "Večernje novosti" i dodaju da su ti zvanični podaci daleko od broja od 20.000 žena za koje lideri Albanaca tvrde da su bile žrtve silovanja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Haradinaj i Tači

To je nedavno u svom govoru u UN pomenuo kosovski predsednik Hašim Tači, piše list u sutrašnjem broju i podseća da su upravo eksperti UN uradili izveštaj o žrtvama seksualnog nasilja na KIM, u kome se kaže da se ne zna njihov tačan broj i da ta računica nije tačna, jer nije izvedena po "pravoj formuli".

Kako se navodi, "projekat povećanja broja žrtava" najviše je "gurala" bivša predsednica takozvanog Kosova Atifete Jahjaga, koja i danas sva svoja diplomatska poznanstva koristi u svrhu širenja propagande, i pri tome ne pominje da je među žrtvama bilo i Srpkinja, Romkinja i predstavnica ostalih nealbanskih zajednica.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić smatra da tvrdnje Albanaca ne stoje .

- Broj ne umanjuje stravičan efekat ovakvog vida nasilja na svaku žrtvu pojedinačno, ali isto tako spekulisanje brojevima ne doprinosi ostvarivanju pravde i vodi politizaciji i usporavanju procesa pomirenja - rekao je Dačić i dodao da Albanci koriste broj od 20.000 silovanih žena i pozivaju se na Svetsku zdravtsvenu organizaciju koja taj podatak uopšte ne poseduje.

 

 

Blagica Radovanović iz nevladine organizacije "Santa Marija" iz Zvečana kaže za list da nema zvaničnih podataka o broju silovanih i dodaje da je među žrtvama bilo i Albanki i Srpkinja.

- Brojka o 20.000 o kojoj govore albanski političari izvedena je samo za svrhe projekta stvaranja nezavisnog Kosova. Ona je daleko od istine i služi samo kao deo lobiranja za albansku nezavisnost - rekla je ona i navela da se zalaže da se dođe do pravog broja žena koje su pretrpele traume.

"Novosti" navode da su Albanci scenario o "naduvanom" broju žrtava preuzeli od Bošnjaka, koji su tvrdili da je u BiH silovano više od 200.000 muslimanki, dok je u izveštaju britanske političarke Ane Vurburton otkriveno da je silovano 10 puta manje - 20.000 muslimanki.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading