KOLINDA O ODLAZEĆOJ GODINI: Poseta Vučića glavni spoljnopolitički događaj u Hrvatskoj!

Autor: Tanjug

Vesti

24.12.2018

08:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska agencija Hina je u pregledu spoljnopolitičkih aktivnosti Hrvatske u 2018. deo posvetila odnosima sa Srbijom, koji su okarakterisani kao "korak napred, nazad dva", a u prvom planu je ocena predsednice Kolinde Grabar-Kitarović da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu u februaru bila glavni spoljnopolitički događaj ove godine.

RepublikaFoto: AP/D. BANDIĆ
Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović

- Godina je bila obeležena brojnim spoljnopolitičkim aktivnostima, a ja bih izdvojila dolazak predsednika Vučića. Iako je poseta doživela puno kritika, duboko verujem da Republika Hrvatska i Srbija moraju da razgovaraju, jer ako mi nećemo rešiti otvorena pitanja, ko će - rekla je novinarima Grabar-Kitarovićeva na božićno-novogodišnjem prijemu.

Hina navodi da je "uprkos zapaljivim izjavama s obe strane i dosta napete atmosfere uoči posete, kao i protestima veterana, završna ocena bila da su redovni susreti na najvišem nivou nužni za rešavanje otvorenih pitanja".

- Ali, nije prošlo dugo do novog zaoštravanja. Predsednik Sabora Jandroković prekinuo je u aprilu posetu Srbiji zbog incidenta radikala Vojislava Šešelja koji je gazio hrvatsku zastavu u parlamentu. Hrvatska je tražila nedvosmislenu osudu, Srbija relativizovala incident - ocenjuje se u Hininom spoljnopolitičkom pregledu 2018. godine.

U njemu se dalje navodi da je "ministar obrane (Srbije) Aleksandar Vulin proglašen nakon toga personom non grata kada je nameravao da dođe na komemoraciju u Jasenovcu, a Vučić je uzvratio recipročno i (hrvatskom) ministru Damiru Krstičeviću do daljnjeg uskratio ulazak u Srbiju".

- Uoči obeležavanja godišnjice Vučić je nadmašio samog sebe poređenjem današnje Hrvatske i nacističke Nemačke, rekavši da je ''Hitler hteo svet bez Jevreja, a Hrvatska je želela Hrvatsku bez Srba - zaključuje se u delu Hininog teksta koji se odnosi na Srbiju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (118)

Loading
milos

24.12.2018 08:44

To dokazuje da smo mi za saradnju,ali nje nema kod nas.

Kole

24.12.2018 08:45

Pa naravno! Vučić je za vas pojam!

Sara

24.12.2018 11:17

@Kole - Naravno da se moze reci da je to poseta godine.

Jovana79

24.12.2018 08:45

Idealna prilika da se poprave odnose izmedju Hrvatske i Srbije.