Skandalozna odluka za krađu para u Paraćinu: Tužiteljki iz kase nestala tri miliona!

Autor:

Vesti

28.12.2018

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka pravde Nela Kuburović podnela je prijavu protiv Marine Makariev, tužioca Osnovnog tužilaštva u Paraćinu, zbog nepravilnosti i propusta u radu, jer je utvrđeno da je iz kase njenog tužilaštva nestalo više od tri miliona dinara!

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Marina Makariev

Tokom njenog mandata je, kako je utvrđeno, 2016. i 2017. nastao milionski manjak u budžetu, zbog čega se protiv radnika računovodstva vodi krivični postupak. Makarievljeva je disciplinsko gonjena zbog propusta jer kao tužilac nije uradila sve što je po zakonu morala. Međutim, ono što je za ovaj slučaj gotovo neverovatno jeste da je za milionski manjak i propuste tužiteljka u prvostepenom postupku osuđena na dve godine zabrane napredovanja, a da joj je u drugom stepenu komisija preinačila presudu u javnu opomenu!

Kršila zakon

Zanimljivo je i to da je Makarievljeva član Udruženja tužilaca Srbije (UTS), dok su upravo članovi i rukovodioci tog udruženja donosili odluku o njenoj sudbini i ublažili joj kaznu. Oni, za razliku od Nele Kuburović i republičkog tužioca Zagorke Dolovac, nisu tražili izuzeće u tom postupku zbog sukoba interesa.

Spasić: To je skandal! Ako je reč i o najmanjoj grešci, ta osoba ne sme više da bude tužilac

- Konstatovano je da Makarievljeva nije pismenim putem odobravala plaćanje, odnosno da nije potpisivala propisane obrasce, zahteve za kreiranje preuzete obaveze i zahteve za plaćanje sa preuzetom obavezom, što je suprotno Zakonu o budžetskom sistemu i pravilniku o izvršenju budžeta Srbije. Ona takođe nije naložila vođenje pomoćnih knjiga i evidencija, što je u suprotnosti sa zakonom, zbog čega ne postoji dokumentacija za određena plaćanja - kaže izvor Srpskog telegrafa.

RepublikaFoto: Tanjug
Nela Kuburović

Kuburovićeva: Za kaznu sam saznala iz saopštenja

Kuburovićeva kaže da je u septembru 2017. podnela disciplinsku prijavu protiv Makarievljeve zbog prekršaja.

- Disciplinska komisija DVT je tuženu oglasila krivom i izrekla sankciju zabrane napredovanja od dve godine. Na tu odluku podneta je žalba DVT. Kako sam ja podnela prijavu, pa postoje razlozi za sumnju na moju nepristrasnost prilikom odlučivanja, izuzela sam se iz tog postupka - kaže Kuburovićeva i dodaje da je za preinačenje sankcije saznala iz saopštenja.

Uvidom u odluku disciplinske komisije koja je odlučivala po žalbi Makarievljeve, uočljivo je da su za ublažavanje kazne tužiocu i njeno obesmišljavanje glasali gotovo svi čelni ljudi Udruženja tužilaca Srbije.

Štite korumpirane

- Da li je ona samim tim što je član UTS bila zaštićena, to tek treba da se utvrdi. Ono što je poznato jeste da su u komisiji koja je donela odluku da se tužiteljki iz Paraćina izrekne samo opomena bio predsednik Upravnog odbora UTS Radovan Lazić, članovi predsedništva UTS - Sandra Kulezić, Svetlana Nenadić i član UTS Stanislav Dukić, ali i poverenik za samostalnost DVT Goran Ilić. Oni su glasali za smanjenje kazne - priča naš sagovornik.

Stefanović: Utvrditi da li je bilo sukoba interesa

Nenad Stefanović, predsednik UST, kaže da je ovo jedan od mnogobrojnih primera zbog kojih su neophodne izmene ustava i zakona u oblasti pravosuđa.

- Da li su se izborni članovi DVT koji su istovremeno i članovi organa strukovnog udruženja našli u sukobu interesa prilikom odlučivanja o disciplinskoj odgovornosti i sankciji člana organa istog strukovnog udruženja i da li je trebalo da se izuzmu, pitanje je za Agenciju za borbu protiv korupcije - kaže Stefanović i dodaje da je, ukoliko se utvrdi da je bilo sukoba, jedna od sankcija razrešenje s funkcije.

Mario Spasić iz Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost kaže da je reč o skandaloznoj odluci.

- Ako je reč i o najmanjoj grešci, ta osoba ne sme više da bude tužilac. Zbog toga je i neophodno da se ustavne promene što pre dese, jer tužioci štite jedni druge. Kako će ta tužiteljka optuživati druge kad je i sama na nivou kriminalaca? Mi ćemo se baviti tim slučajem da bi se utvrdilo zašto je prošla samo s javnom opomenom. Ona je odgovorna, ona je rukovodilac tužilaštva i mora da vodi računa o tome šta rade zamenici tužioca, pomoćnici... DVT štiti korumpirane umesto da ih izmeste. To samo pokazuje da ni oni nisu ništa bolji od njih - oštar je Spasić.

Marina Makariev nije želela da daje izjave za medije jer, kako kaže, još nije dobila drugostepenu odluku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ceca

28.12.2018 22:41

Marina jedna od najobljih javnih tuzioca koje sam upoznala