Potvrdilo se ono što je najavio Srpski telegraf: Tramp udara Šiptare na tri fronta!

Autor:

Vesti

16.01.2019

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Donald Tramp prešao je s reči na dela. Kao što je Srpski telegraf u nekoliko navrata i najavljivao, američki predsednik i nova vašingtonska administracija ozbiljno su pritisli vlasti u Prištini (pogledajte u okviru tri tačke udara), a pre svih Ramuša Haradinaja, sa ciljem da kosovski čvor što pre bude raspleten.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Kako kažu naši sagovornici, ovo je tek početak jer su SAD spremne da žestoko udare po vlastima lažne države ukoliko budu odbile da sprovedu plan o podeli Kosova i Metohije, i to u roku od najviše šest meseci, s eventualnim prolongiranjem najduže do kraja godine.

BAŠ PREKARDAŠILI

Kap koja je prelila čašu, po svemu sudeći, bilo je uvođenje suludih taksi na robu iz centralne Srbije. Izvesno vreme, u Vašingtonu su imali strpljenja i zadržali se na verbalnim upozorenjima. Zatim je, krajem decembra, američki ambasador u Berlinu Ričard Grenel, jedan od ljudi od najvećeg Trampovog poverenja, preneo Tačiju ultimatum da takse hitno moraju da budu stavljene van snage, da bi pre nekoliko dana ista poruka bila preneta i Haradinaju preko ambasade SAD u Prištini. Onda se prešlo na konkretne poteze, koji su i dalje relativno blagi, ali takve stvari u odnosima Amerikanaca i Prištine dosad nisu viđeni.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić istakao je da su informacije da je Vašington zapretio sankcijama Prištini potvrđene.

 

 

- Amerika je zapretila Kosovu: "Ili ćete ukinuti takse ili će vam biti uvedena određena vrsta sankcija. To je, po informacijama koje imamo, 100 odsto tačno" - naveo je juče Dačić i dodao da ukoliko ostane ovako kako jeste Haradinaj neće u skorije vreme posetiti SAD, odnosno neće dobiti vizu.

On je reakciju SAD opisao kao deo napora ove zemlje da se pronađe kompromisno rešenje za KiM.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

Šta je preduzela Amerika

1. Premijeru lažne države Kosovo Ramušu Haradinaju odbijen zahtev za američku vizu

2. Stejt department doneo dokument u osam tačaka, u kojem se od prištinskih vlasti zahteva da odmah ukinu takse, pod pretnjom da će se suočiti sa žestokim sankcijama. To se pre svega odnosi na uskraćivanje pomoći za Kosovske bezbednosne snage, koje Priština planira da transformiše u vojsku Kosova

3. Nekadašnje vođe terorističkog OVK masovno dobijaju pozive da se pojave na saslušanju u Specijalnom sudu za zločine OVK u Hagu. Istovremeno, preko određenih medija, puštaju se probni baloni da će biti pozvani i Kadri Veselji, Ramuš Haradinaj i Hašim Tači. Za početak, u Hagu su već Rustem Mustafa (saslušavan prethodna dva dana) i Sami Ljuštaku

- Prištini je jasno rečeno da Amerika neće dopustiti da sporazum ne bude postignut samo zato što ga oni opstruiraju. Moraju da znaju s kojim će se merama suočiti. Nema više Milosrdnog anđela - poručio je Dačić.

ZNAJU ONI KAKO

Prema mišljenju Igora Simića, potpredsednika Srpske liste, SAD ovakvim delovanjem nedvosmisleno ukazuje Prištini da su njihovi potezi neprihvatljivi.

Edi Rama

Rama otkrio karte: Sigurno spajamo Albaniju i Kosovo

Albanski premijer Edi Rama više se i ne trudi da sakrije namere o pravljenju "velike Albanije". Tako je juče poručio da Albanija ohrabruje postizanje finalnog sporazuma Beograda i Prištine jer će on omogućiti ujedinjenje te države sa Kosovom.

- Kad dve strane postignu konačni sporazum, ujedinićemo Albaniju sa Kosovom - rekao je Rama.

- Više puta smo isticali da međunarodna zajednica ima načina da obuzda Prištinu i jasno stavi do znanja da su jednostrani potezi neprihvatljivi. Nadam se da je sve ovo dokaz spremnosti SAD da se dijalog odmrzne s obzirom na to da status kvo ide u prilog podizanju tenzija i stvara nestabilnost - poručuje Simić za Srpski telegraf.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading