Putin uoči posete Srbiji: Cenimo privrženost srpskog rukovodstva očuvanju neutralnosti zemlje!

Autor: Republika

Vesti

15.01.2019

22:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Rusija poštuje kurs pristupanja EU koji je izabralo srpsko rukovodstvo, i da za razliku od zapadnih partnera ne pokušava da stavi Srbiju pred veštački izbor ili ste sa Rusijom ili ste sa Evropskom unijom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Uoči svoje posete Srbiji Putin je rekao da Rusija na Balkanu ima mnogo prijatelja ali da je joj je Srbija strateški partner.

"Visoko cenimo čvrstu privrženost srpskog rukovodstva kursu na očuvanju neutralnosti zemlje", rekao je Putin i dodao da Rusija već mnogo godina pomaže jačanju odbrambenih sposobnosti Srbije, da isporučuje naoružanje i vojnu tehniku i pruža pomoć u njihovoj popravci i modernizaciji kao i da će dalje razvijati vojno-tehničku saradnju. Putin je rekao da su bilateralne veze u usponu u svim sferama. Ukazao je na povećanje robne razmene koja je iznosila dve milijade dolara 2017, kao i da su ruska ulaganja u srpsku privredu premašila četiri milijarde dolara.

Osvrćući se na gasovod Turski tok on je rekao da Gasprom razmatra različite varijante produženja kopnenog tranzitnog kraka do Evrope, i da jedan od njih predvidja transport goriva na relaciji Bugarska-Srbija-Madjarska uz spajanje sa centrom za distribuciju gasa u austrijskom Baumgartenu.

"U tom slučaju Srbija neće samo trošiti ruski gas, već će i obezbedjivati tranzit", rekao je on. ; Putin je rekao da je politika SAD i nekih zapadnih zemalja, usmerena na njihovo učvršćivanje dominacije u regionu, ozbiljan destabilizujući faktor na Balkanu. Rekao je da Rusija visoko ceni privrženost srpskog rukovodstva kursu na očuvanju neutranosti zemlje. Putin je rekao da je Rusija bila iznenadjena prilično pasivnom reakcijom Evropske unije u vezi sa odlukom kosovskog parlamenta o transforamaciji Kosvoskih bezbednosnih snaga u pravu vojsku jer je očigledno da su Srbi koji žive na Kosovu doživeli takav potez kao direktnu pretnju po svoju bezbednost i da inače taj potez stvara ozbiljan rizik zaoštravanja situacije u regionu. "Teško je da je u interesu EU zatvaranje očiju pred takvim jednostranim akcijama koje grubo krše medjunarodno pravo, pogotovo ako Brisel računa na to da i dalje ispunjava svoje obaveze posrednika u dijalogu izmedju Beograda i Prištine", rekao je on.

On je rekao da Rusija smatra da je kurs proširenja NATO nasledje "hladnog rata" i da je to pogrešna strategija. Ukazao je da Alijansa danas pokušava da pojača svoje prisustvo na Balkanu, ali da time samo obnavlja liniju podele na evropskom kontinentu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading