Ministar Mali sa predstavnicima kompanije "Global Blue": Cilj je uvođenje efikasnog sistema povraćaja poreza

Autor: Republika

Vesti

18.01.2019

15:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali razgovarao je danas sa predstavnicima kompanije "Global Blue", o unapređenju uslova da operatori-kompanije koji se bave povraćajem PDV-a stranim putnicima pod komercijalnim uslovima, počnu da posluju na našem tržištu.

RepublikaFoto: Republika
Razgovor ministra sa predstavnicima Global Blue

Na sastanku koji je održan u Vladi Srbije istaknuto je da Republika Srbija želi da koristi sva pozitivna iskustva kako bi se boravak turistima u našoj zemlji učinio što prijatnijim i jednostavnijim, zbog čega je i značajno pojednostaviti proces povraćaja PDV-a.

Ministar finansija Siniša Mali naveo je da Republika Srbija ima viziju i cilj da naša zemlja postane visoko pozicionirana turistička destinacija, primenjujući globalno konkurentne standarde, usluge i proizvode.

- Cilj koji smo postavili podrazumeva i uvođenje efikasnog sistema povraćaja poreza i usluga namenjenih stranim turistima, koji će upotpuniti njihovo iskustvo u Srbiji, povećati broj dolazaka i njihovu potrošnju prilikom posete - naveo je ministar Mali.

Siniša Mali je rekao da je to razlog zašto želimo da unapredimo postojeći proces povraćaja poreza kroz uvođenje pojednostavljene, moderne  i digitalizovane procedure.

Ministar Mali je istakao i da je država, kroz promenu svoje regulative, već započela navedeni proces.

RepublikaFoto: Republika
Sastanak

- Prvi korak koji je napravljen u tom smeru bile su izmene Zakona o PDV-u kojima je snižen iznos minimalne kupovine dobara po osnovu koje strani državljani mogu da ostvare pravo na refakciju PDV-a, sa 150 na 100 evra, počev od 1. januara ove godine - objasnio je ministar Mali.

Takođe, radi stvaranja uslova za uspostavljanje efikasnog i savremenog postupka refakcije PDV stranim državljanima, krajem decembra 2018. godine donet je Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja poreskih oslobođenja kod PDV sa pravom na odbitak prethodnog poreza, a koji je stupio na snagu 1. januara ove godine.

Pored ostalog, tim Pravilnikom se propisuje novi dvojezični formular na srpskom i engleskom jeziku, i dodatno su precizirana pravila za ostvarivanje prava na refakciju PDV stranim državljanima. 

Sastanku su prisustvovali predstavnici Kabineta predsednice Vlade Srbije, Ministarstva finansija, Poreske uprave, Uprave carina, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Kancelarije za IT i e-upravu i Narodne banke Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading