Putin u Beogradu u važnom trenutku: Evo šta nemačka štampa piše o poseti šefa Kremlja Srbiji

Autor: Tanjug

Vesti

18.01.2019

17:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka štampa analizira posetu predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu i dok Velt piše da je šef ruske države Beograd posetio u važnom trenutku i da dve države imaju obostrano korisnu vezu, Špigl smatra da odnos Srbije i Rusije, kako kažu, "i nije više tako dobar".

RepublikaFoto: Tanjug
Poseta Vladimira Putina Beogradu

Velt tumači da je Srbija zahvalna Moskvi zbog toga što ne priznaje jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost i da je to, kako kažu, "veza" kojom obe strane zajedno izazivaju Evropsku uniju.

Dojče vele prenosi ocenu Velta da se jučerašnja poseta predsednika Putina Beogradu događa u "važnom trenutku".

Važnim trenutkom smatraju to da je Makedonija izglasala promenu imena, što toj bivšoj jugoslovenskoj republici otvara put ka članstvu u NATO, a što je, kako tvrde, Rusija pokušala da spreči.

S druge strane, Velt smatra da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na unutrašnjem planu pod pritiskom, te da bi poseta Putina mogla da, kako navode, "stabilizuje njegovu poziciju".

Ovaj nemački dnevnik podseća da je aktuelni predsednik Srbije pre 20 godina bio ministar informisanja, a da se Vučić danas čini kao neko ko se "osvestio od nacionalizma".

 

 

Primećuju da se Vučić trudi da sa Putinom ima dobre odnose i naziva ga "dragim prijateljem", te da to čini na drugačiji način od šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, koji je šefu ruske države pevao "Kaljinku" i "Podmoskovske večeri" zato što je Rusija osudila nasilje na Balkanu 90-ih godina i NATO bombardovanje Srbije.

Špigl piše da pregovori o članstvu Srbije u EU, koji traju od 2014, kao i njena "intenzivna" saradnja sa NATO-om "ljuti Rusiju".

List istovremeno konstatuje da je to na "dugom štapu" s obzirom na to da iz Beograda stalno poručuju da ne žele članstvo u Alijansi.

Preduslov za to bi, doduše, primećuje list, bio da Srbija prizna kosovsku nezavisnost i da sprovede reformu pravosuđa, a to je, kažu, još daleko.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Tea

18.01.2019 17:51

Mislim da ce jucerasnja poseta Predsednika Rusije,ojacati prijateljstvo Rusije i Srbije.Mozemo biti ponosni na nase iskrene prijatelje.

Ivan

18.01.2019 17:54

Nemacka stampa pise o tome da Srbija "ljuti Rusiju" zbog njenih nastojanja da pristupi EU, sto Rusija ni u jednom trenutku nije istakla, a ne navodi da Njemacka i skoro sve zapadne drzave na celu sa Amerikom svakodnevno uslovljavaju Srbiju da prizna nezavisno Kosovo, koje su na celu sa NATO paktom okupirali 1999 godine .

Vanja

18.01.2019 18:01

Normalno da je Putinova poseta u pravom trenutku i da donosi obostranu korist. Zato je i organizovana.

ana

18.01.2019 18:16

Putinova poseta koju je organizovao Vucic bila je jako korisna za obe zemlje i bas u pravom trenutku.