Tačiju došlo iz du*eta u glavu: Moramo da ukinemo takse, američka podrška nije bezrezervna

Autor: mediji, Republika

Vesti

19.01.2019

16:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Kosova Hašim Tači zatražio je da se ukinu takse koje su uvedene za robu koja su uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, što je zahtev i Sjedinjenih Američkih Država i poručio da treba prestati sa populističkim odlukama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Tači je na Fejsbuku podsetio da je prijateljstvo Kosova i SAD stalno, ali da se podrška SAD ne može smatrati bezuslovnom.

- Američka podrška se ne može smatrati bezuslovnom ako činimo greške koje dovode u pitanje američke interese i vrednosti na Kosovu, regionu i Evropi. Naše vrednosti i vizije su u saglasnosti sa američkim - poručio je Tači, dodajući da je bez pomoći SAD i saveznika istorijski uspeh Kosova bio nemoguć. 

Kosovski predsednik ističe da se aktuelna kretanja i delovanje državnih institucija Kosova sa zabrinutošcu prate od strane američke vlade. 

 

- Ova je situacija za žaljenje. Zato je sada vreme da poštujemo američke prijateljske savete koji imaju za cilj jačanje države Kosovo i pacifikaciju regiona. Odluke bilo kog državnog lidera ne smeju da dovedu u pitanje državni i strateški interes SAD za Kosovo i šire. Populističko delovanje ne sme da dovede u pitanje viziju u strateške odluke Kosova - napisao je Tači. 

Prema njemu, dovođenje u pitanje odnosa sa SAD, predstavlja početak dovođenja u pitanje države Kosovo. 

- Takođe ni arogancija koja se pokazuje u odnosu na Evropsku uniju ne služi na čast našoj državi niti čini ponosnim naše saveznike i SAD - napisao je Tači.

Prema njemu, "alijansa Kosova sa SAD vredi više i značajnija je od interesa bilo koga". 

Haradinaj: Albansko pravo niko ne može da dovede u pitanje

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Ramuš Haradinaj je 15. januara izjavio da zahtevi za ukidanje takse za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine njega mogu koštati položaja premijera, da ga mogu poslati u Hag, ali da se nikada neće odreći takse za odbranu teritorije Kosova. 
- Obećavam da ću nastaviti ovaj put. Ako me velika sila (SAD) i podmetanja budu oborili (sa vlasti) i van vlade ću nastaviti ovaj put, kako sa ulice, tako i sa njive ili iz šume i ako budem iza rešetaka, gde je baš dobro, ja ću nastaviti (da delujem), ali naše (albansko) pravo niko ne može da dovede u pitanje. To treba da shvate svi i niko nas ne može pokolebati. Mi ćemo ići ovim putem - kazao je Haradinaj, preneo je portal gazetaexpress.com. 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (23)

Loading
Tifani Rok

19.01.2019 16:36

Pristinske vlasti su dugo igrale prljavu igru, misleći da nema kraja. Sad su navukle gnev celog sveta, pa će morati da počnu da poštuju i tuđa pravila!

Vesna

19.01.2019 16:39

Šiptarima je dogorelo do nokata i nemaju više nikakvu alternativu, osim ukudanja taksi. Ukoliko to ne urade, trpeće velike posledice od strane Amerike.

vuk

19.01.2019 16:42

I nad popom ima pop.

Ana

19.01.2019 16:44

Video da nas Rusija podrzava i da Amerika menja misljenje o nama pa se predomislio i on jer gubi podrsku.