Šiptarima još zuju u ušima od šamarčine SAD: Evo šta Amerikanci zaista misle o taksama!

Autor: Republika

Vesti

25.01.2019

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene američke države poslale su Prištini nedvosmislenu poruku da ne nameravaju da tolerišu takse koje je Priština uvela na proizvode iz Srbije, saznaje Republika.rs

RepublikaFoto: Tanjug/AP
I šta ćemo sad: Ramuš Haradinaj i Hašim Tači

Prema našim saznanjima, poruka koju je Vašington poslao Prištini je direktna i brutalnija nego sve dosadašnje.

I sam ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet na svom Tviter nalogu objavio je zvaničan stav ambasade u kome se od Prištine zahteva da suspenduje carine koje je uvela krajem prošle godine.

- Ponavljamo naš stav da je trenutna suspenzija carine na uvoz iz Srbije i Bosne jedna od neophodnih mera za vraćanje zamaha procesu dijaloga. Očekujemo da drugi akteri sami preduzmu konstruktivne mere. Akcije koje podrivaju dijalog i odbijanje da se ukinu tarife, sve su u suprotnosti sa interesima SAD. Ono što je trenutno potrebno je hrabro vođstvo koje će promovisati naše zajedničke ciljeve. To nam pomaže da održimo jake bilateralne odnose - stoji u saopštenju.

 

 

Uz to, ambasador SAD podsetio na pismo koje je američki predsednik Donald Tramp uputio predsedniku privremenih prištinskih institucija, Hašimu Tačiju, kog je pozvao da iskoristi ovaj "jedinstveni trenutak", da govori ujedinjenim glasom tokom mirovnih pregovora i uzdrži se od akcija koje bi otežale postizanje sporazuma".

- Neki političari su sugerisali da će Kosovo svoj status kao nezavisne, suverene države, blisko povezane sa Sjedinjenim Državama, štititi od svih posledica njegovih odluka na međunarodnoj sceni. Upozoravamo da ni Kosovo niti bilo koji drugi prijatelj SAD ne može preduzimati akcije koje su u suprotnosti sa našim strateškim interesima, a da se ne suoči sa posledicama - navodi se u saopštenju.

Na kraju, u saopštenju se ističe da Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju dijalog između Beograda i Prištine predvođen Evropskom unijom.

- Sveobuhvatan, obostrano koristan sporazum je u strateškom interesu Sjedinjenih Država - napisao je on.

Veselji, pročitaj ponovo!

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Podsetimo, predsednik takozvane kosovske skupštine Kadri Veselji u četvrtak je izjavio, tačnije slagao, da SAD nemaju ništa protiv prištinskih taksi.

- Naši strateški i stalni partneri, Sjedinjene Države, nisu tražile ukidanje taksi, jer ne žele da ugroze dostojanstvo kosovske države. Naši saveznici traže od nas da vodimo dijalog kako bismo postigli konačni sporazum koji donosi priznanje nezavisnog Kosova i članstvo u UN - rekao je Veselji.

Međutim, posle današnjeg saopštenja ambasade SAD, jasno je da će Veselji morati da popije neki lek za smirenje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading