Ministarka Dejanović o ubistvu studenta: Nedovoljno brinemo o mentalnom zdravlju

Autor: Tanjug

Vesti

29.01.2019

20:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Zdravstvena kultura podrazumeva i brigu o mentalnom zdravlju, o kojem nedovoljno znamo, i potrebno je da svi imaju svest o tome da ako neko blizak počne čudno da se ponaša, uvek može biti opasnost za druge", kaže ministarka i psihijatar Slavica Đukić Dejanović.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Slavica Đukić Dejanović

- Zdravstvena kultura podrazumeva i viši nivo kulture o mentalnom zdravlju. Moramo znati da nema čoveka koji u nekim okolnostima ne može ući u stanje tzv psihoze, da bude otuđen od realnosti - rekla je ona novinarima u Nišu, komentarišući ubistvo studenta na Zvezdari.

Kako je rekla, simptomi se prepoznaju i potrebno je da svi mnogo više znamo o tome da neko ko nam je blizu, bilo rođak ili komšija, sugrađanin, a počne čudno da se ponaša, uvek može biti opasnost za druge.

- Najveći broj ubistava i agresivnog ponašanja nije svojsvetn osobama koje su otuđene od realnosti, koje su psihotične, već onima koje imaju poremećaj ličnosti, tesko kontrolišu volju, nagone, impulsivni su. Zato samo stručnjaci mogu tačno da kažu o čemu se radi - navela je ona.

Đukić Dejanović je navela da i jedne i druge simptome treba dobro poznavati i napomenula da bi svi trebalo više da znamo o mentalnom zdravlju.

 

 

- Nedovoljna su nam znanja, stigmatizujemo te bolesnike, kao da se stidimo što je neko naš eventualno sa mentalnim problemom. I dalje se događa da kad padne mrak odlazimo kod psihijatra, stidimo se da kažemo da nas boli duša, a onaj ko ima dušu može da ima i bolest duše - rekla je Đukić Dejanović.

Kako kaže, članovi porodice dobro primećuju, ali je često teško takvu osobu odvesti do lekara, jer ona ne uviđa da je bolesna.

Podseća da naš zakon kaže da se osoba koja može biti potencijalno opasna, mora prijaviti Hitnoj pomoći i policiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading