Vesljijeva stranka se okrenula protiv Tačija i Haradinaja!

Autor: Tanjug

Vesti

30.01.2019

14:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Produbljuje se kriza u kosovskoj vladajućoj koaliciji pošto je Demokratska partija Kosova (DPK), pojedinačno najuticajnija stranka u vlasti, najavila da će odustati od nedavno usvojene deklaracije koja ne prepoznaje "korekciju granica" i protivi se održavanju međunarodne konferencije o kosovskom pitanju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kadri Veselji

DPK, čiji je lider potpredsednik parlamenta, Kadri Veselji, pozvala je političke lidere i predstavnike prištinskih institucija da napuste jednostrani politički pristup i da sve akcije koordiniraju u, kako se navodi, "interesu građana i države Kosovo".

Stranka, kojom je nekada rukovodio kosovski predsednik, Hašim Tači, je tražila da se odustane od deklaracije koja ne poznaje "korekciju granica" i poziva upućenog SAD i EU da iniciraju i organiziju međunarodnu konferenciju o kosovskom pitanju, koji je ranije ambasadorima Kvinte i EU uputio Ramuš Haradinaj.

Kako piše prištinska Bota sot, ideju o održavanju takve konferencije DPK vidi kao, kako se navodi, "realnu opasnost zbog mogućeg ponovnog otvaranja pitanja konačnog statusa Kosova".

Priština, naime, smatra da je konačan status Kosova rešen jednostranim proglašenjem kosovske nezavisnosti, 17. februara 2008.

Takođe, navodi se, da DPK smatra da bi održavanje takve konferencije sa sobom ponelo rizik od učešća Rusije u tom procesu, što se Prištini nikako ne bi svidelo.

- Lični stavovi su legitimni, ali službeni stav i odluke od značaja za zemlju mora donositi država, uvek i u svakom slučaju. Skupština Republike Kosovo je najviša državna institucija i nijedna odluka nema nikakvu vrednost bez odobrenja poslanika - navodi se u saopštenju DPK.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Iz stranke su poručili i da su zabrinuti zbog nedostatka koordinacije i institucionalne saradnje po pitanjima od, kako kažu, "nacionalnog interesa".

DPK je saopštio da smatra da je to štetno za partnerstvo Prištine sa SAD, ali i, dodaju, "poziciju Kosova na međunarodnoj sceni".

- Demokratska stranka Kosova želi da napusti jednostrani politički pristup i protagonizam, koji vodi zemlju u političku krizu, u vreme kada izazovi sa kojima se zemlja suočava traže nacionalno jedinstvo - navodi se u saopštenju.

Kosovo je, dodaje se, "u dijalogu za punu normalizaciju odnosa sa Srbijom, uzajamno priznavanje, mesto u UN i ubrzanje članstva u EU i NATO".

DPK je još jednom apelovala na opozicione političke partije da preuzmu odgovornost za, kako kažu, "pitanja od državnog interesa", za šta su i dobili poverenje građana na izborima.

RepublikaFoto: Tanjug/E. TAHIROVIĆ
Parlament u Prištini

- Pozicija Demokratske partije Kosova je jasna: Kosovo je nezavisna i suverena država, i svako donošenje odluka mora izaći i biti potvrđeno u parlamentu Republike Kosovo u okviru državne delegacije i zajedničke platforme - navodi se u saopštenju.

Takođe, navodi se, da svaka odluka donesena na kraju dijaloga sa Srbijom treba da bude potvrđena direktnom voljom naroda Kosova na referendumu i u kosovskom parlamentu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading