Bura u opoziciji: Đilasa ubili u pojam

Autor:

Vesti

07.02.2019

04:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedini pravi put za opoziciju je zajednička izborna lista. Svi moramo biti na njoj. Ne postoji druga opcija...

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Dragan Đilas

Ovako je neformalni lider Saveza za Srbiju (SZS) Dragan Đilas na višečasovnom sastanku ubeđivao ostale opozicionare da je njegova strategija jedina koja može da ostvari rezultat. Na kraju, ipak, usvojen je takozvani ugovor s narodom, u kom su od te Đilasove formulacije ostale samo froncle. Srpski govoreći, bivši gradonačelnik je nadglasan, a leđa su mu okrenuli čak i bliski saradnici iz SZS.

POKUŠAO DA GLUMI

Tako je umesto predložene rečenice da će cela opozicija odmah obećati jednu izbornu listu usvojena sledeća neodređena formulacija, koja kaže da na tome treba raditi:

- Kada se uspostave uslovi za slobodne izbore, treba raditi na formiranju jedne zajedničke liste na kojoj bi pored stranačkih kandidata bili i predstavnici sindikata, strukovnih i građanskih udruženja, studenata, profesora, akademika i javnih ličnosti.

Prema rečima sagovornika našeg lista, lidera jedne od manjih opozicionih stranaka koji je prisustvovao sastanku opozicionara, Đilas nije mogao da sakrije ljutnju što njegov predlog nije prošao.

Pejić: Ovaj njihov dokument sadrži sve opšte stvari koje bi svako podržao

- Meni je izgledao kao da će svakog časa da eksplodira, mada se napadno trudio da odglumi ravnodušnost. Ipak, svima nama koji ga duže znamo bilo je jasno šta misli i koliko je besan - priča naš sagovornik.

Ovakvo Đilasovo ponašanje nije iznenađenje za političkog analitičara Dejana Vuka Stankovića, koji kaže za Srpski telegraf da bi bivši gradonačelnik da bude neprikosnoveni lider i da upravlja kao što je činio dok je suvereno vladao DS.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Stanković: Ceo Đilasov angažman je dramatična nostalgija za prošlim vremenima slave i moći

- Poenta je u tome što nema stranku, a druge partije imaju svoju političku logiku, zahteve i najzad nije više onoliko moćan koliko je nekad bio kao prvi čovek Beograda, DS i neformalna siva eminencija srpskih medija. Ceo njegov angažman je dramatična nostalgija za prošlim vremenima slave i moći - navodi Stanković.

A GDE JE SUŠTINA?

Vladimir Pejić iz agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus ocenjuje da je nejasno i zašto se u samom dokumentu navodi da će se bojkotovati izbori, a žele da prave izbornu listu.

Šta se uopšte ne pominje u dokumentu

1. Kosovo

2. Evrointegracije

3. Ekonomska politika

- Fali suština u ovom tekstu, kao i kod protesta i nastupa, a to je da ne postoji stav prema tri ključne stvari, Kosovu, evropskim integracijama i ekonomskoj politici. Ovo su sve opšte stvari koje bi svako podržao, pa u ovoj firmi je mogla i grupa pravnika ili bilo koja druga organizacija da ih objavi. Verujem da zbog svega toga i nema podrške DSS i nekog šireg konsenzusa - naveo je on.

Pejić dodaje i da grupa stranaka i organizacija koje su napravile ovaj dokument ima pravo da zahteva, recimo, da bira neku vladu, iako ne zna na koji tehnički način mogu da je izaberu.

Neki potpisali, a neki samo prihvatili

Potpis na dokument, takozvani ugovor s narodom, stavili su: SZS, Dveri, DS, Zajedno za Srbiju, Zdrava Srbija, Levica Srbije, Narodna stranka, Narodni pokret Srba sa KiM Otadžbina, Pokret za preokret, USS Sloga. Sporazum su prihvatili: Građanska platforma, Nova stranka, Pokret slobodnih građana, Socijaldemokratska stranka, Stranka moderne Srbije, samostalne poslanice Ana Stevanović i Marinika Tepić. Izostala je podrška Demokratske stranke Srbije.

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading