OTKRIVAMO krivca za smrzavanja! Evo zašto su Kruševljani bez grejanja

Autor:

Vesti

09.02.2019

06:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Platite grejanje, ne slušajte opoziciju jer možete završiti na sudu", apelovao je na Kruševljane Dragan Azdejković, dosadašnji direktor "Toplane" koji je na tu funkciju podneo ostavku. On je istakao da se pozivom građanima da ne plaćaju račune vodi prljava kampanja protiv ovog preduzeća, te poručuje sugrađanima da ne nasedaju na to i da izmire dugovanja.

RepublikaFoto: youtube.com/RTV Krusevac
Direktor Toplane Dragan Azdejković

- Ovi koji su najglasniji u kritikama su i krivi za ovakvo stanje, ostavili su nam dug od pet miliona evra i sistem koji je bio na ivici - kaže Dragan Azdejković.

TRIPUT VIŠE ZA GAS

On priznaje da su u januaru imali kvarova, kao i da su zbog toga umanjili račune 20 odsto. Isto su, tvrdi, učinili i sa domaćinstvima koja su u decembru imala problem sa grejanjem.

18 miliona dinara uplatili građani "Toplani" umesto 36 miliona

- Nasledili smo enorman dug i sistem koji je bio na ivici. Zatekli smo pet miliona evra duga bankama i još oko tri dobavljačima. Ni gram uglja te godine u avgustu nismo imali. Krenuli smo korak po korak, bilo je pitanje hoće li sistem uopšte moći da radi jer smo dobili toplanu koja nije mogla da greje jednu trećinu grada - ogorčen je prvi čovek kruševačke toplane dodajući da su njegovi prethodnici uzimali silne kredite i zaduživali se, a ništa u toplani nisu sređivali.

Podneo ostavku

Zbog svega što se dešavalo u januaru, Azdejković je podneo ostavku uz navode da to čini iz moralnih razloga. Svoju ostavku, kako kaže, odneo je u opštinu, a na čelnicima u Kruševcu je da odluče hoće li je uvažiti ili insistirati da Azdejković nastavi sa obavljanjem dosadašnje funkcije.

Podsetimo, predstavnici Narodne stranke i Levice Srbije zbog kvarova na toplani opleli su po rukovodstvu ovog preduzeća tražeći smenu Azdejkovića, a građane su pozvali da ne plaćaju račune za januar i decembar.

RepublikaFoto: Republika

AZDEJKOVIĆ: Kotao kojem je tržišna cena bila oko 75.000 evra oni su platili 140.000

Azdejković na to odgovara da je toplana u vreme prethodnog rukovodstva trošila 1.349.000 kubika gasa, a da su oni to uspeli da smanje na 413.000 kubika.

- To nas je koštalo 13 miliona dinara, a u njihovo vreme je za godinu dana potrošeno 58 miliona. Naša prosečna cena nabavke uglja ove godine je 71 evro, a njihova je bila 90. Mi smo uspeli da račun prema "Srbijagasu" umanjimo četiri puta i za to nam je trebalo nekoliko godina - nabraja Azdejković i napominje da su morali da ulažu i u toplanu i da su godinu dana po dolasku na čelo preduzeća uspeli da ugreju rubna područja, ali su za sređivanje sistema bile potrebne godine.

Radnici osvanu u "Toplani"

Dragan Azdejković kaže za naš list i da zbog kvarova zaposleni rade danju i noću kako građani ne bi osetili nikakve posledice.

- Kada dođe do kvara, svi ljudi dolaze na posao bez obzira na smene, ostaju do pet, šest ujutru. Pritom, rade u teškim uslovima. Da bi proverili gde je kvar, kotao prvo mora da se ohladi, a oni često ulaze unutra i na 50 stepeni. Takve intervencije, za koje je potrebno bar 25 sati, završavamo u periodu između 12 i 14 sati - poručuje Azdejković.

PREPLATILI KOTAO

Kao primer bahatosti svojih prethodnika, on iznosi i podatak da im je prethodna vlast u amanet ostavila kotao koji je plaćen znatno iznad realne cene, a trošio je kao da je duplo veći.

- Oni su ga kupili za oko 140.000 evra, a tržišna cena mu je bila oko 75.000 - navodi naš sagovornik.
Govoreći o pozivu na građansku neposlušnost, Azdejković naglašava da je to dovelo do finansijskih problema "Toplane" jer su Kruševljani, umesto 36 miliona dinara, za grejanje uplatili duplo manje - 18 miliona.

- Građani će s obzirom na to da su se grejali morati da plate te račune jer će, u suprotnom, svi ti slučajevi morati da se rešavaju na sudu ili preko izvršitelja - upozorava naš sagovornik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading