Bolji uslovi lečenja za obolele od retkih bolesti

Autor: Tanjug

Vesti

11.02.2019

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zdravstvene ustanove u Nemačkoj angažovaće se više na lečenju dece iz Srbije koja boluju od retkih bolesti, dogovoreno je danas na zajedničkom sastanku u Berlinu ministara zdravlja Nemačke i Srbije Jensa Špana i Zlatibora Lončara.

RepublikaFoto: Republika
Zlatibor Lončar i Jens Špan

- U oblasti retkih bolesti dobićemo svu podršku ministra Špana. Dogovoreno je da će organizovati sastanak sa svim bolnicama koje se bave lečenjem retkim bolestima i koje imaju najbolje rezultate kako bi se deci iz Srbije u najkraćem roku obezbedilo lečenje i neophodna terapija - rekao je ministar Lončar za Tanjug nakon sastanka.

Nemački ministar zdravlja obećao je podršku Srbiji na evropskom putu, da će se dodatno angažovati i dodatno pomoći Srbiji na tom putu.
RepublikaFoto: Republika

- Obećao je da će pomoći Srbiji da ostvari ono čemu teži, a to su evropske vrednosti, jedan sređen sistem, jedan bolji sistem - rekao je Lončar i dodao da je ministar Špan prihvatio da posetu Srbiji i da će ta poseta biti ove godine.

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 450.000 pacijenata obolelih od retkih bolesti. To je procena Evropske komisije jer u Srbiji još uvek ne postoji registar retkih bolesti.

Ove godine za lečenje retkih bolesti iz budžeta je izdvojeno dve milijarde dinara.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading