Zapanjeni smo što ne slušate naše savete: Evo ko je iz SAD pisao funkcionerima u Prištini i kako ih je naribao

Autor: Tanjug

Vesti

12.02.2019

17:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SAD su oštim tonom upozorile Prištinu da je otkazivanje posete Kosovu generala Nacionalne garde Ajova, Timotija Ora, samo prvi korak u obustavi saradnje iz oblasti bezbednosti, kao odgovor na uporno odbijanje zahteva za ukidanje taksi na robu iz Srbije i BiH.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Metju Palmer

- SAD ne mogu da veruju da prištinska vlada ne sluša njihove saveta koje im sugerišu kao najbolji prijatelji - stoji u pismu koje je zamenik pomoćnika državnog sekretara, Metju Palmer, uputio trojici lidera kosovskih Albanaca - Hašimu Tačiju, Ramušu Haradinaju i Kadriju Veseljiju.

U pimu, koje u celosti objavljuje portal GazetaExpresa, podseća se da je američki predsednik Donald Tramp još u decembru prošle godine ukazao da je ovo trenutak za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, što bi bio značajan korak ka evropskim integracijama, stabilnosti i prosperitetu.

Dodaje se da su SAD više puta izrazile zabrinutost zbog određenih postupaka Prištine, uključujući i nametnute takse na proizvode iz Srbije i BiH, koji ugrožavaju ovaj cilj.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači


Takvi postupci, navodi se, podrivaju sposobnost SAD da i dalje sa Prištinom nastave saradnju na širem spektru zajedničkih ciljeva.

Pošto su, navodi Palmer, videli da njihovi zahtevi za suspenziju taksi u Prištini nisu razmatrani, odlučili su, kaže, da preduzmu korake koji će potvrditi tu njihovu zabrinutost, uključujući i partnerstvo u oblasti bezbednosti.

- Odlučili smo za početak da otkažemo planiranu posetu Kosovu generala Ora iz Nacionalne garde. Njegova poseta bila je usmerena na bilateralnu saradnju u oblasti bezbednosti. S obzirom na štetne aktivnosti vaše vlade, bilo bi neprikladno da takva poseta bude realizovana - stoji u pismu.

 

 

Navodi se i da će Vašington s pažnjm razmotriti i ostale aspekte zajedničke saradnje, kao i da li će i one biti smanjene.


- Kosovo nema boljeg prijatelja od Sjedinjenih Država - poručio je Palmer i dodao:

- Kosovski rat za slobodu ostao je u sećanju mnogih Amerikanaca. Hiljade američkih diplomata i vojnika lično su uključeni u napore na izgradnji budućnosti Kosova. Neverovatno je da nakon svega što smo uradili zajedno, Kosovo tako malo ceni naše prijateljstvo i ignoriše naše savete.
 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Haradinaj i Veselji

Najzad, Palmer u pismu poručuje da su SAD "i dalje spremne da pomognu Kosovu da postigne sveobuhvatan sporazum sa Srbijom, koji bi se fokusirao na uzajamno priznavanje, koje bi bilo održivo, dugotrajno i za dobrobit obeju strana. U poslednjih 20 godina, ovo je bio nedostižan cilj".

Iako je, kako se navodi, to još uvek teško, to je put koji treba preduzeti kako bi se dostigla buduća sigurnost i prosperitet.

- Naš cilj je da vidimo Srbiju i Kosovo, da delujemo odgovorno i da se vratimo dijalogu.

Prvi korak ka ovom cilju bio bi suspenzija taksi. Ukoliko to ne učinite, naša zajednička saradnja neće biti kao pre", naveo je, između ostalog Palmer.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading