"Torlak" posle 16 godina priprema domaću vakcinu protiv gripa!

Autor: blic.rs

Vesti

15.02.2019

21:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" od sledeće godine ponovo će početi da proizvodi vakcinu protiv gripa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prošlo je 16 godina od kako se na "Torlaku", našem jedinom proizvođaču cepiva, ne proizvode vakcine protiv gripa. Godinama su sve učestalije spekulacije u vezi sa javnim nabavkama vakcina protiv gripa, kao i sumnje u kvalitet kupljenih cepiva. Međutim, na "Torlaku" su završena glavna pretklinička i klinička ispitivanja, te se od naredne godine očekuju domaće vakcine.

- Institut "Torlak" je u fazi registracije sezonske vakcine protiv gripa, koja se očekuje da bude završena ove godine. Nakon registrovanja ove vakcine, "Torlak" će proizvoditi vakcinu protiv gripa za tržište naše zemlje - potvrđeno je u ovom institutu za imunologiju i virusologiju.

Do pre nekoliko godina stavljanje katanca na "Torlak" bilo je skoro izvesno, no ulaganja i pronalazak strateškog partnera, koji je u institut uložio 40 miliona evra, uticali su na to da on ostane u državnim rukama. Da bi dobio dozvolu Svetske zdravstvene organizacije za proizvodnju, „Torlak" je morao da napravi određenu količinu vakcina koje su potom klinički ispitane.

- Institut poseduje obučen kadar koji vodi proizvodnju pomenute vakcine. Upravo su zaposleni u institutu proizveli vakcinu protiv gripa za potrebe pomenutih istraživanja, kao i za potrebe registracije - rekli su u ovom institutu.

A značaj domaće proizvodnje cepiva, dodaju iz "Torlaka", nemerljiv je kada je u pitanju zdravstvena zaštita stanovništva.

- Postojanje lokalnog proizvođača vakcina je zaista izuzetno važno. Ako se samo prisetimo situacije iz 2009. godine kada je proglašena pandemija gripa i tadašnjeg problema dostupnosti i nabavke potrebnih vakcina, jasno je da u takvim i sličnim situacijama u Srbiji ubuduće više neće biti nikakvih problema - kazali su u institutu.

Inače, kako saznajemo, pored sezonske vakcine protiv gripa, Institut "Torlak" uspostavlja i proizvodnju pandemijske vakcine protiv gripa, čime će stanovnici Srbije u potpunosti biti osigurani.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading