Urnisao ga pred celim svetom! Vučić žestoko odgovorio na Tačijeve laži, pa tražio da izvade Briselski sporazum

Autor:

Vesti

16.02.2019

16:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić učestvuje na panel diskusiji "Bezbednost u Jugoistočnoj Evropi: dva koraka napred, jedan korak nazad", gde govorI zajedno sa predsednikom privremenih prištinskih institucija, Hašimom Tačijem i komesar Evropske unije za proširenje i susedsku politiku Johanes Han.

Foto: youtube.com/Tanjug
Aleksandar Vučić i Hašim Tači u Berlinu o budućnosti Kosova

Panel je otvorio Volfgang Išinger, predsedavajući Minhenske bezbednosne konferencije, koji je poručio da su oni ovde kako bi došli do zaključka zašto je toliko teško doći do rešenja spora između dve strane.

Vučić je nakon Tačijeve replike ponovio da Albanci ne da nisu ispunili nijedan uslov, već da su imali samo jedan u stvar koji su oni trebali - da formiraju ZSO.

- On kaže da je bila obaveza Srbije da se ne protivi ulasku Kosova u međunarodne zajednice. Međutim, gde piše u Briselskom sporazumu. To je bilo predloženo, ali ja nisam prihvatio. Evo dajte Tačiju da pronađe mesto gde piše u Briselskom sporazumi da Beograd ne treba da se protivi ulasku. Hajde, pronađi gde to piše? A nećeš? Pa naravno, kada to ne piše nigde - rekao je Vučić.

 

"Ako ste nezavisni, kako niste u Interpolu"?

Predsednik Srbije uputio je na kraju diskusije pitanje Hašimu Tačiju.

- Kažete da ste predsednik suverene države? Kako onda niste članica međunarodnih institucija? Kako Kosovo nije članica Unesco, NATO ili Interpola? Priština uvek krivi drugu stranu, nikada oni nisu krivi. Mi radimo sve da samnjimo očekivanja javnosti, dok oni sve rade kako bi pojačali očekivanja. On kaže da skoro ništa iz Briselskog sporazuma nije u skladu sa Ustavom Srbije. Nama nije stalo do njihovog Ustava, jer ih ne priznajemo kao državu. Gospodin Tači je rekao da postoji obaveza Srbije da se ne blokira ulazak Kosova u međunarodne institucije, toga nema u Briselskom sporazuma - rekao je Vučić.

 

- Odnos Srbije i Kosova je mnogo teži nego Grčka i Makedonija. Danas sam planirao da se fokusiram na budućnost između Beograda I Prištine. Sada smo u situaciji zamrznutog konflikta. Moramo da pronađemo rešenje koje će jednom zauvek uspostaviti mir na Kosovu - rekao je predsednik tzv. države Kosovo.

- Predsednik Vučić je spomenuo neke druge stvari. u briselskom sporazumu stoji da se Srbija neće protiviti prijemu Kosva u druge međunardne organizacije. Zbog toga smo uveli takse. Imamo stotinu razloga da zaustavimo dijalog. Radićemo naporno i želimo da vidimo fleksibilnost i kreativnost u Beogradu. Nadam se da ćemo doći do dogovora konačnog. Kosov je preuzelo svu odgovornost za . 30.000 albanskih civila je ubijeno na Kosovu. Milošević je bio u Hagu. Niko nije kažnjen za to. Narod Kosova je najveća žrtva - poručio je Tači na panelu.

- Kada govorimo o procesu dijaloga, on je u "pat poziciji". Srbija daje sve od sebe da postigne kompromisno rešenje. Videli ste i sva dokumenta o tome šta je naša država učinila, a to možete videti i iz Briselskog sporazuma. Zašto smo onda u "pat poziciji"? Srbija je učinila sve što je traženo od nje, a oni su imali samo jednu obavezu prema nama - formiranje ZSO. Nisu ništa učinili - rekao je predsednik Srbije koji je otvorio diskusiju.

 

Išinger: Ne prihvatam da je nemoguće

Volfgang Išinger, ključni čovek konferencije se obratio Vučiću i Tačiju posle njihovog obraćanja i rekao da ovo pitanje nije "sitna igra".

- Znam da je ovo teško. Kao Nemac, ne postoji kategorična nemogućnost rešavanja političkog konflikta. Mi smo ovo naučili pre 28 godina kada se nešto desilo našem narodu. Tada sam počeo da verujem u taj proces. Potreban je politička volja, pravo vreme... Neću da prihvatim od bilo koga od vas dvojice da je nemoguće da postignete dogovor - rekao je on.

 

On se osvrnuo i na takse koje su krajem 2018. godine uvedene na robu iz Srbije, rekao da je reč o necivilizacijskom činu i poručio da tvrdoglavi prkos Albanaca ne popušta.

- Srbija nije reagovala na to, ali oni nisu stali. Usvojili su novu Platformu kojom nas uslovljavaju da moramo da priznamo nezavisnost Kosova. Priština voli da priča, oni odlučuju sami o svemu. Samo čekaju na naš potpis, da oni dobiju sve, a mi izgubimo sve. To je nemoguće. Zašto smo mi onda deo dijaloga? - rekao je on.

Podsetimo, predsednik Srbije je juče i danas imao niz bilateralnih susreta sa svetskim zvaničnicima, na marginama konferencije u Minhenu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (29)

Loading
Sanja

16.02.2019 15:59

Resenje se moze postici ukliko se postuju medjunarodni sporazumi.

Maja

16.02.2019 16:06

Svaka cast predsednice

milos

16.02.2019 16:07

Vucic ima argumente kojima se bori.

Ana

16.02.2019 16:07

Pristina samo otezava stvari,sve kontra rade.