Enver Hodžaj tvrdi: Dijalog u martu, dogovor do sredine godine

Autor: Tanjug

Vesti

24.02.2019

19:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik kosovske vlade i član tima za dijalog Enver Hodžaj smatra da je moguće da Priština i Beograd još u toku ove godine postignu dogovor, i procenjuje da bi u martu mogao da se dogodi nastavak dijaloga.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Enver Hodžaj

- Ako u martu, aprilu i maju dovoljno pregovaramo, imaćemo okvir koji će omogućiti da do sredine godine postignemo dogovor. U martu će biti održan prvi sastanak, ali to ne zavisi samo od nas, već i od mogućnosti šefice evropske diplomatije Federike Mogerini da okupi dve delegacije - kaže Hodžaj za bečki Standard.

Na pitanje da li će Priština ukinuti takse, zbog kojih Beograd ne želi da nastavi dijalog, Hodžaj je izbegao odgovor, rekavši da je Priština veoma zainteresovana da ima "zajedničku poziciju" i da se "razvije tempo", kako bi se pregovaralo sa Beogradom.

- Najpre će biti održano oko pet sastanaka u Briselu, a potom će predsednici, predsednici skupština, premijeri i ministri inostranih poslova da se sastanku na jednoj konferenciji - rekao je Hodžaj iznoseći mogući scenario.

Upitan da li će ta konferencija biti održana u Vašingtonu Hodžaj je kazao da to zavisi od Brisela i Amerikanaca.

 

 

Prema njegovim rečima, briselski dijalog je platforma za normalizaciju odnosa, ali je za Prištinu važno međusobno priznanje i članstvo u UN.

- Bez priznanja i članstva u UN neće biti sporazuma - podvukao je Hodžaj.

Na pitanje da li očekuje da će Rusija i Kina dati pristanak u Savetu bezbednosti UN, on je kazao da je ruska politika do sada tvrdila da ne priznaje Kosovo zbog Srbije, što znači da, ako bude bilo dogovora sa kojim se slaže Beograd, Rusija pravno, politički i moralno neće više imati ništa protiv, a to, dodao je, važi i za Kinu. 

- Mi ćemo sporazum potpisati tek kada vidimo da postoji podrška u Savetu bezbednosti UN. Za to moraju postojati garancije. Ako dogovor podrže samo skupštine u Srbiji i na Kosovu, to je nedovoljno -  ističe Hodžaj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (10)

Loading
markopetrovic

24.02.2019 19:54

To sto oni tvrde i pricaju nema od toga nista dok ne ukinu takse

Boško J

24.02.2019 20:05

Nema nikakvog dijaloga dok Priština ne ukine carinske takse.

Maja

24.02.2019 20:07

Sto je babi milo , to joj se i snilo.

Nikoletka

24.02.2019 20:51

Navodi vodu na svoju vodenicu.