MUP obeležio Svetski dan civilne zaštite

Autor: Republika

Vesti

01.03.2019

16:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova obeležili su danas nizom prigodnih manifestacija Svetski dan civilne zaštite, čiji je cilj da se ukaže na značaj i ulogu službi civilne zaštite u slučaju nesreća i katastrofa i suočavanju sa njima, kao i da se oda priznanje za njihove napore, žrtve i podvige.

RepublikaFoto: MUP Srbije

Civilna zaštita predstavlja organizovan odgovor države na opasnosti koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu u slučaju vanredne situacije koja prevazilazi mogućnosti redovnog delovanja nadležnih organa.

Na teritoriji Republike Srbije do sada su formirane 173 specijalizovane jedinice civilne zaštite za zaštitu i spasavanje i 27 komandi tih jedinica.

Osnovnu obuku prošlo je oko 2.200 pripadnika koji su raspoređeni u specijalizovane jedinice civilne zaštite i to: za  zaštitu od požara, spasavanje na vodi i pod vodom, pružanje prve pomoći, radiološko-hemijsko-biološku zaštitu, spasavanje iz ruševina  i zbrinjavanje.

RepublikaFoto: MUP Srbije

Međunarodna organizacija za civilnu odbranu koja promoviše rad službi civilne zaštite širom sveta i ukazuje na značaj njihove saradnje i potrebe solidarnosti u zajedničkoj borbi je na Generalnoj skupštini 1990. godine ustanovila 1. mart kao Svetski dan civilne zaštite. Tog dana je 1972. godine usvojen statut ove organizacije kao okvir njenog delovanja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading