Priština vreba trenutak, mogući napadi na sever: Haradinaj pripremio tri krvava scenarija!

Autor:

Vesti

04.03.2019

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer lažne države Kosovo Ramuš Haradinaj pripremio je tri krvava scenarija kako bi sačuvao ugroženu političku karijeru: upad vojske na sever, nasilno zauzimanje Gazivoda ili otimanje Trepče. Jasno je da nijedan od ova tri plana ne može da prođe bez krvoprolića s obzirom na to da je reč o direktnom kršenju svih dogovora u Briselu, te da bi Srbi u tom slučaju morali da se brane, što je uvod u opšti haos i nestabilnost.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

- Pošto je na udaru Trampove administracije, Haradinaj se konsultovao sa nekim penzionisanim američkim oficirima koji ga savetuju da zaokruži ono što su započeli: proterivanje Srba i stavljanje tačke na kosovsku nezavisnost - otkrivaju izvori.

OČAJNIČKA BORBA ZA REJTING

Sada kada je zvanični Vašington odlučan u nameri da se obračuna sa njegovom neposlušnošću po pitanju taksi, a obruč oko njega stežu i Hašim Tači i Isa Mustafa, koji su se nameračili da prekomponuju vladajuću većinu, Haradinaj ima jednu opciju.

- On mora po svaku cenu da isprovocira neki sukob sa Srbima kako bi ceo svet morao da se bavi "gašenjem požara" umesto njegovim bezobrazlukom, a koji god od ova tri scenarija da izvede, njemu će skočiti rejting - pojašnjavaju sagovornici.

Haradinajev pokušaj ulaska vojskom na sever KiM završio bi bežanjem Albanaca i njihovim rasulom, smatra ministar odbrane Aleksandar Vulin

Da će vojska Kosova biti na granici i na severu, otvoreno je zapretio Haradinaj u subotu.

- Ne napadamo sever, ni jug naše zemlje, niti to tražmo. Ali ko god dirne granice Kosova naći će nas na granici. To je ono što svi znaju - podvukao je Haradinaj.

RAMUŠEV PLAN:

1. Upad kosovske vojske na sever

RepublikaFoto: Kancelarija za KiM

2. Nasilno zauzimanje Gazivoda

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

3. Otimanje rudnika Trepča

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

Zabrinutost za sva tri krvava scenarija građanima je izneo i šef države Aleksandar Vučić.

- Priština čeka povoljan trenutak za napad na sever Kosova, optužbama na račun potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića žele da oslabe srpsku odbranu - poručio je Vučić.

ŽESTOK ODGOVOR SRBIJE

Žestok odgovor stigao je i od ministra odbrane Aleksandra Vulina.

- Nekažnjeni terorista Haradinaj želi da ponovi zločine za koje nije kažnjen. Zna Haradinaj da ga se Vučić ne plaši, kao što zna da bi njegov pokušaj ulaska vojskom na sever KiM završio bežanjem i rasulom - uveren je Vulin.

Nebojša Stefanović: Poručujem mu da ne pomišlja na nasilje niti neke ofanzivne akcije protiv Srba na KiM, znaćemo da odgovorimo

Odlučan je i ministar policije Nebojša Stefanović:

- Poručujem mu da ne pomišlja na nasilje niti neke ofanzivne akcije protiv Srba na KiM, znaćemo da odgovorimo.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Marko Đurić

ĐURIĆ: "Trepča sever" hrani 2.400 porodica

Nameru Prištine da pod kontrolu stavi kombinat "Trepča" u severnom delu direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ocenjuje kao nešto što nema veze ni sa pravom ni sa ekonomskom logikom.

- Kombinat "Trepča sever" je ekonomski uspešan, profitabilan, hrani 2.400 porodica, proizvodi rekordne količine olova i cinka i to prodaje na svetskom tržištu, posluje bez značajnijih subvencija i kičma je ekonomskog opstanka našeg naroda na KiM - podsetio je Đurić. On je rekao i da Priština nije u stanju da uspešno posluje s kombinatom "Trepča", koji je pod njenom kontrolom.

- Oni bi sada hteli da zgrabe "Trepču sever". Da ga anektiraju i nasilno i protivpravno pripoje "svojoj" Trepči - odnosno Trepči A, kazao je Đurić i dodao da na tako nešto radnici "Trepče sever" neće pristati i da će u tome imati podršku države Srbije.

Analitičar Dragomir Anđelković za Srpski telegraf ističe da Srbija ovim porukama pokazuje ozbiljnost.

- Predsednik Vučić i ministri otvoreno su rekli da će se Srbi braniti svim raspoloživim sredstvima ukoliko nas Priština napadne, što je upozorenje i međunarodnoj zajednici da spreči to - ocenjuje Anđelković.

Tenzije se podižu i sledeći korak može da bude eskalacija, smatra karijerni diplomata Zoran Milivojević.

- Haradinaj je rekao da će poslati vojsku da štiti granice samoproglašenog Kosova, a ako se to desi, onda neminovno imamo eskalaciju sukoba. Srbija će u tom slučaju biti prinuđena da se brani, nema nam drugog izbora - zaključuje Milivojević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (34)

Loading
Nemanja

04.03.2019 07:53

Ocigledna je namera Hradinaja da izazove sukobe na severu Kosova kako bi okrivio Srbiju za prestanak pregovora.

Tijana

04.03.2019 07:54

Ni manje potencijalne drzave , ni veceg zla!

aca

04.03.2019 07:55

Radi samo reklame Ramuš incidentima i nasiljem brani svoju propalu politiku i pokušava da podigne rejting.

Lela

04.03.2019 07:59

Srbija će na takav scenario zasigurno odreagovati na pravi način.