Najveća delegacija do sada iz Jagodine otputovala za Beč

Autor: Republika

Vesti

04.03.2019

09:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Večeras je iz Jagodine za Beč otputovala do sada najbrojnija delegacija. Ukupno 850 ljudi, od toga je najveći broj studenata iz Jagodine koji studiraju u svom ili drugim gradovima u Srbiji, a studiraju ukupno na 66 fakulteta i studenata iz drugih gradova koji studiraju u Jagodini, a ima ih iz 34 grada Srbije.

RepublikaFoto: Promo foto
Delegacija pred polazak u Beč

Pored studenata, u delegaciji su i prosvetni i zdravstveni radnici, vaspitači iz jagodinskih vrtića, zaposleni u Javnom komunalnom preduzeću "Standard" u Jagodini, privrednici, odbornici. Oni će od 4. do 6. marta boraviti u Beču u organizaciji Skupštine grada Jagodine, a o trošku donatora. Studenti će obići jedan od najprestižnijih svetskih univerziteta - Bečki univerzitet na kome inače studira najveći broj srpskih studenata u Evropi van Srbije, kao i kulturno istorijske znamenitosti austrijske prestonice.

Prosvetni radnici će obići nekoliko škola, a zdravstveni bolnice u glavnom gradu Austrije. Privrednici će razgovarati sa svojim austrijskim kolegama o proširenju i uspostavljanju novih vidova saradnje.

RepublikaFoto: Promo foto
Studenti, prosvetni radnici, zdravstveni radnici pred polazak

Šef srpske delegacije, predsednik Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodine i predsednik parlamentarne grupe srpsko - austrijskog prijateljstva u Skupštini Srbije Dragan Marković Palma imaće više sastanaka u Beču. Marković će se sastati sa gradonačelnikom Beča Mihaelom Ludvigom, sa potpredsednikom Skupštine pokrajine Beč, sa predsednikom parlamentarne grupe austrijsko – srpskog prijateljstva u Skupštini Austrije.

RepublikaFoto: Tanjug/D. ANIČIĆ
Dragan Marković Palma

Na dnevnom redu će biti odnosi Austrije i Srbije, kako Austrija može pomoći Srbiji na evropskom putu i Kosovo i Metohija. Studenti su izrazili veliku zahvalnost Draganu Markoviću, gradu Jagodini i donatorima što im je pružena prilika da vide Beč, grad koiji je poslednjih desetak godina više puta proglašavan za najbolji grad na svetu za život mladih, za ekonomski i ekološki razvoj.

RepublikaFoto: Promo foto
Studenti na putu Za Beč

-Cilj je da naši mladi ljudi vide kako se studira i radi u Beču, ali da ostanu da žive u svojoj zemlji Srbiji i tu stvaraju porodice- rekao je Marković i istakao da će sa čelnicima u Beču razgavarati i na temu podrške srpskim studentima u Beču, u smislu olakšica kada su u pitanju školarine i o tome da srpska nacionalna manjina, koja je najbrojnija u Austriji, jer Srba prema poslednjim podacima ima oko 200. 000, ne bude samo važna glasačka mašina kada su izbori, već i da se obećanja koja su im data budu i realizovana.

RepublikaFoto: Republika
Beč

Marković je rekao da nijedan dinar za ove svrhe nije plaćen iz budžeta grada i da su ceo trošak ovog putovanja platili donatori.

Povratak srpske delegacije iz Beča zakazan je za sredu 6. marta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading