Brisel pasivan: SAD preuzimaju glavnu reč oko KiM

Autor: Tanjug

Vesti

05.03.2019

23:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Diplomatska ofanziva Vašingtona na Prištinu, gde se poslednjih nedelja smenjuju američki emisari sa oštrim porukama upućenim liderima kosovskih Albanaca, očigledno ima cilj da SAD nadomeste sve pasivniji Brisel u posredničkoj ulozi prilikom rešavanja pitanja KiM, pišu današnje "Večernje novosti".

RepublikaFoto: Tanjug/AP/montaža
Moraće da popuste: Hašim Tači, Kadri Veselji i Ramuš Haradinaj

List navodi da njegovi neimovani sagovornici tako ocenjuju pojačano angažovanje američkih zvaničnika "na terenu", ali i imenovanje Filipa Rikera za pomoćnika državnog sekretara zaduženog za Evropu i Evroaziju.

Riker, iskusni diplomata koji odlično poznaje prilike na Balkanu i važi za "čoveka koji završava poslove", pozvao je Prištinu da ukine takse na srpsku robu, a Beograd da prekine lobiranje za povlačenje nezavisnosti Kosova i za sprečavanje njegovog prijema u međunarodne organizacije, podseća se u tekstu.

"Novosti" ukazuju da u Beograd i Prištinu krajem nedelje dolazi američki podsekretar za politička pitanja Dejvid Hejli da bi, kako je najavljeno iz Stejt departmenta, razgovarao o "istorijskoj šansi da se postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa".


Odmah za njim stižu i dva glavna savetnika za spoljnu politiku nemačke kancelarke Angele Merkel - Matija leutenberg i Jan Heker.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading