Deki snajperista dobio novo zanimanje: Sa fronta u Donbasu pravo pred Zaharovu

Autor: Republika

Vesti

06.03.2019

10:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski dobrovoljac u Donbasu Dejan Berić, koji se u javnim nastupima i intervjuima, barem do 2017. godine, predstavljao kao snajperista, bio je prisutan prošle nedelje na pres-konferenciji portparolke Ministarstva inostranih poslova Rusije Marije Zaharove u Moskvi, ovoga puta u ulozi novinara.

RepublikaFoto: youtube.com/Planet in War Official Channel
Dejan Berić, srpski dobrovoljac u Donbasu

Dijalog Berića i Zaharove trajao je oko sedam minuta, u kome je on najpre govorio o ubijanju desetina ljudi u Donbasu i pitao je šta Rusija može da učini kako bi “zaustavila zločine” tokom ukrajinske predizborne kampanje. Govorio je i o navodnom uticaju bivšeg britanskog premijera Tonija Blera na srpsku vladu i tražio stav Rusije po kosovskom pitanju, prenosi Slobodna evropa.

Zaharova se izvinila zbog nerazumevanja njegovog govora i, uz podsmeh Bleru, rekla je da Rusija podržava napore usmerene na rešavanje kosovskog problema, koji će zadovoljiti interese Srbije i Srba. Na kraju razgovora, ona je od Berića na poklon dobila njegovu knjigu o operaciji NATO protiv Srbije, koja je objavljena na ruskom jeziku 2017. godine, navodno u Donjecku.

Marija Zaharova

Sve bi ovo bilo bi manje-više uobičajeno da se ne radi o čoveku koga u Srbiji čeka dugogodišnja robija, koji je u Ukrajini snajperista i dobrovoljac gde se bori protiv ukrajinske vojske, a za takozvanu Novorusiju, tačnije za samoproklamovanu federaciju Donjecka i Luganske republike.

Ruski mediji su svojevremeno pisali da je Berić za "iskazanu hrabrost u borbama protiv ukrajinske vojske" odlikovan najvećim priznanjima Novorusije i to čak šest puta, a među odličjima je Herojski krst koji je dobio "za izvanredan rad snajperom i uništavanje šest protivničkih snajpera".

O njemu su pisali i srpski mediji, u kojima je figurirao kao jedan od najpoznatijih srpskih "boraca" na ukrajinskom frontu, naravno na strani Rusije.

RepublikaFoto: facebook.com/Zakhar Prilepin

Na ratištu dobio nadimak "Deki snajperista"

A zapravo se radi o čoveku iz Putinaca kod Rume, koji je tek na ukrajinskom ratištu dobio nadimak "Deki snajperista". Na ratište je otišao sredinom 2013. godine, nekoliko meseci pre početka građanskog rata, a pre toga se mahom bavio stolarijom u sopstvenom proizvodnom pogonu.

Međutim, posao je propao, on se zadužio, zbog čega odlučuje da napusti Srbiju.

Sredinom 2014. godine ukrajinska vojska ga je uhapsila kao pripadnika proruskih pobunjeničkih formacija, zajedno sa nekoliko Rusa. U avgustu iste godine je pušten, a za njegovo oslobađanje je navodno plaćeno između 15.000 i 18.000 dolara, i to od strane njegovih saboraca. Inače, u borbama je ranjavan nekoliko puta.

Na prošlonedelljnoj konferenciji se Zaharovoj predstavio kao novinar internet portala "Politrussia", koji je inače pre nekoliko godina snimio veliki intervju sa njim. Portal je, inače, nastao Taj medij je nastao u aprilu 2014. godine i, kako stoji na njegovoj stranici, bavi se "promocijom ideje nacionalnih interesa Rusije", a registrovala ga je Federalna služba za nadzor u oblasti komunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija (Roskomnadzor).

Osnivač i glavni urednik ovog portala je, navodi RSE, Ruslan Ostaško, koji je u Rusiji poznat po antiliberalnim i antizapadnim nastupima i bezrezervnoj podršci politici predsednika Vladimira Putina.

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading