Vučić posle sastanka sa patrijarhom: To što piše u platformi je uvreda za zdrav razum!

Autor: Republika

Vesti

10.03.2019

07:26 >> 07:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Patrijaršiji je jutros održan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i šefa diplomatije Ivice Dačića sa patrijarhom Irinejem i članovima Sinoda Srpske pravoslavne crkve.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Sastanak

Poglavar srpske crkve rekao je novinarima, posle sastanka koji je inicirao predsednik Vučić nakon što je Priština donela platformu, da su razgovarali o stanju u zemlji, posebno na Kosovu i Metohiji, gde iz dana u dan postaje, kako kaže, situacija sve teža.

- Razgovarali smo o trenutnoj situaciji na Kosovu. Mislim da su ovakvi sastanci veoma važni kako bi se na pravi način reagovalo na poteze Prištine - rekao je patrijarh.

- Jasno je da oni žele izazivanje krize, a ne dostizanje mira. Mi smo patrijarhu preneli koliko je teška situacija u kojoj se Srbija danas nalazi. Mi ćemo nastaviti da razvijamo Srbiju, ali naš narod na Kosovu nećemo zapostaviti, ni zaboraviti. Molio sam najviše predstavnike Evropske unije da ne dozvole da dođe do usvajanja ovakve platforme jer to što oni traže od Srbije je uvreda za zdrav razum - rekao je Aleksandar Vučić.

Nakon što je usvojena platforma u Prištini, u Beogradu je u petak održana sednica Savet za nacionalnu bezbednost, a predsednik Vučić je reagujući platformu rekao da Srbija neće pristati na ultimatume, kao i da sadržaj platforme pokazuje da Priština nikad nije ni želela dijalog.

Predsednik je rekao i da dijalog sa Prištinom može da se nastavi, ali na temelju neke pametnije platforme.

- Od razgovora nikada nismo bežali, ali da nas ucenjujete i pravite budalama - taj film nećete gledati - rekao je tada Vučić.

Prištinska platforma podrazumeva između ostalog uzajamno priznanje, specijalni sud pred kojim bi se sudilo Srbima koji su osumnjičeni za ratne zločine nad Albancima, garancija teritorijalnog integriteta Kosova u sadašnjim granicama, isplatu ratne odštete...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (49)

Loading
Tijana

10.03.2019 07:37

Podrska crkve je jos jedan pokazatelj da smo na dobrom putu napredka Srbije.

Lela

10.03.2019 07:41

Dobro je da sloga potraje i crkva podrzi sve odluke drzave....

emil

10.03.2019 07:52

Oni dijalog nikada nisu ni zeleli.

Tijana

10.03.2019 07:54

Tacno tako , ali moramo prevazici jos jedan pokusaj ludila.