Šiptare ne interesuje dijalog, cilj im je sever Kosova i velika Albanija

Autor: Informer, Republika

Vesti

13.03.2019

08:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je Priština svojim delovanjem ubila dijalog i izrazio bojazan da ga ne bi čudilo da napadnu sever Kosova i Metohije.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Ivica Dačić

- Svih ovih godina se govorilo da je postojala šansa da se postigne kompromis, kako ovaj konflikt ne bi ostao, da ne kažem zamrzut, već da ne bi trajao toliko da bude smetnja daljem razvoju Srbije i za neke planove koje Srbija ima. Sve se meri prema tome – naveo je Dačić i dodao da je svima bio interes da se postigne kompromis.

On je ukazao da se na svakodnevnom planu donosi more odluka u raznim međunarodnim organizacijama, pa se gleda da li je Kosovo prisutno, kako je obeleženo… i to utiče ne samo na Srbiju već na sve zemlje koje su involvirane u taj proces. 

Dačić je rekao da su ovakvi potezi Prištine doveli do toga da je potpuno zaustavila dijalog, on se ne vodi i on će biti nastavljen kada budu ukinute takse.

- To već dovodi u pitanje i ta strateška opredeljena. Niko ne kaže da postoje rokovi, niko ne tera da bude sutra, ali tu su bila i neka očekivanja vezana za evropske izbore. Već se polako pripremaju i američki izbori što nas dovodi u opasnost da se na vlast vrate one snage koje su apsolutno protiv dijaloga i zalažu se samo za priznanje nezavisnosti – rekao je Dačić za Pink.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Ivica Dačić

Kako je dodao, bez obzira na sve ove mere lebdi kao Damoklov mač to da Kosovo u ovoj jednoj eri pomućenog političkog razuma može da padne na pamet da pokušaju da vojno osvoje one delove Kosova nad kojima nemaju kontrolu, a to je severno Kosovo. 

- To nas uvodi u jedan vrtlog sa potpuno neizvesnim krajem. Zato je to tako velika opasnost i mi smo svima redom govorili da su ovakvi potez Prištine dokaz da oni ne žele dijalog, već da žele da dobije ne samo celo Kosova kao nezavisnu državu, već i da pripoje nekoliko opština jugu Srbije. Sa velikim oduševljenjem slave i pobedu u Tuzima, što znači da se u praksi ostvaruje koncept te takozvane Velike Albanije - rekao je Dačić.

 Ministar je dodao da postoje sada velike sumnje ko i zašto sve to gura, podsetivši da je 13 zemalja povuklo proiznanje nezavisnosti Kosova.  

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading