(FOTO, VIDEO) Nožem napali policajca, drugog šutirali dok je ležao na zemlji: Rezime divljanja lidera SZS po Beogradu

Autor: I. Ž. - A. M. - G. M.

Vesti

17.03.2019

18:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpuno bezumlje! Predstavnici Saveza za Srbiju (SZS), sa Draganom Đilasom, Boškom Obradovićem i Vukom Jeremićem na čelu, nakon što su preksinoć divljački upali u zgradu RTS sa fantomkama na glavama i motornim testerama u rukama, pokušali su nasilni upad u Predsedništvo Srbije i linč Aleksandra Vučića. Pokušavajući da ostvare svoj pakleni plan, oni su napali nožem policiju, šutirali policajca dok je ležao na zemlji, terali vozača kamiona da se vozilom zaleti u masu...

RepublikaFoto: Tajnug/T. VALIČ
Prvi rušili ogradu: Obradović, Jeremić i Đilas

Demonstranti su se okupili oko 11.30 ispred zgrade Predsedništva Srbije, gde se u podne novinarima obratio Aleksandar Vučić. Preteći da je "Vučiću došao kraj", njih 1.000, koliko ih se okupilo, probilo je zaštitnu ogradu ispred zgrade, bacajući kamenice na pripadnike Žandarmerije, koji nisu intervenisali da ne bi dizali tenzije.

NASILJE NA RASKRSNICI

Celu noć i jutro nakon subotnjeg upada u RTS lideri i pristalice SZS su preko društvenih mreža huškali ljude da dođu ispred Predsedništva. Tokom Vučićevog govora, demonstranti su okružili sve izlaze iz zgrade, uz Đilasove i Jeremićeve poruke da neće otići sa tog mesta.

 

Privedeni nasilnici s testerom

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova identifikovali su i priveli više osoba zbog sumnje da su počinile više različitih krivičnih dela i prekršaja tokom upada u RTS i okupljanja ispred Predsedništva Srbije.

Zbog sumnje da su uneli motornu testeru u zgradu RTS i mahali njom pred zaposlenima u ovoj medijskoj kući, privedeni su M. Č. (42) i M. P. (43). Policija je privela i U. S. (25), koji se sumnjiči da je razbio staklo na ulazu u zgradu.

Zbog napada na policiju u zgradi RTS privedeni su A. N. (35), V. J. (43) i M. M. (23). Oni se sumnjiče da su sinoć, u zgradi RTS, fizički nasrnuli na policijske službenike i naneli im više udaraca. Priveden je i S. S. (27), koji je na uglu ulica Kralja Milana i Kneza Miloša fizički nasrnuo na policajca.

Jedan od nasilnika, 19-godišnji mladić, osuđen je na 30 dana zatvora zbog "drskog i bezobzirnog ponašanje u grupi".

 

Istovremeno, druga grupa, upućena Boškom Obradovićem napala je na raskrsnici kod Londona policajce koji su sprečili da do zgrade Predsedništva Srbije prođe njihov kamion.

RepublikaFoto: Tanjug/ FILIP KRAINČANIĆ
Predvodio huligane: Boško Obradović

Pripadnici MUP sve vreme su žestoko vređani, a dvojica su ozbiljno povređena, jedan nakon napada nožem, drugi od udaraca nogom u leđa dok je ležao na zemlji, što su snimile i kamere. Vrhunac je bio, a o tome postoji video i tonski zapis, kada je Obradović terao pristalice da razbiju staklo kamiona i izvuku napolje vozača jer je odbio da se zaleti u masu. Kako je vikao: "Neka sedne drugi čovek da vozi".

 

 

N1 direktno prenosio nasilje nad kolegama

Televizija N1 prekjuče je direktno prenosila upad u RTS, uz podršku fantomki i motornih testera. Mnogi su to shvatili kao direktan poziv za priključivanje ovom nasilju jer su izostale bilo kakve reči osude ovog vandalizma. Na meti su, podsetimo, bile njihove kolege.

Jugoslav Ćosić, direktor N1, poručio je juče za Srpski telegraf da je ta televizija radila svoj posao:

- N1 je izveštavao o tome šta se događa. Zbog toga mediji postoje. Za razliku od drugih, koji se bave propagandom. Svako stavljanje N1 u kontekst učesnika je zlonamerno i opasno. Ne podržavam nikakav upad ni ulaz u bilo koju medijsku kuću, pa ni u RTS. N1 već petu godinu radi suočen sa različitim pretnjama i zastrašivanjima. Najopasnije su one od vlasti.

 

Za to vreme ispred Predsedništva Jeremić je bukvalno pozivao na fizičku likvidaciju Vučića, poručujući mu da ga "do Vaskrsa više biti neće".

MUP je najoštrije osudio napad na policijske službenike, koji su radili svoj posao i brinuli o očuvanju javnog reda i mira. Ministar policije Nebojša Stefanović potvrdio je da su pojedini nasilni demonstranti prskali sprejevima policajce, a jedan je čak napao i nožem pripadnike policije.

RepublikaFoto: Republika
Ispred Predsedništva Srbije

PARAVOJNA FORMACIJA

Nezapamćeno divljanje, inače, počelo je još prethodne večeri. Tada su demonstranti predvođeni istom trojkom Đilas - Obradović - Jeremić upali nasilno u zgradu RTS (Đilas se kasnije pravdao da je to bio spontani upad), pri čemu su razlupana vrata i stakla.

Potom su se razmileli po svim spratovima i po krovu zgrade, maltretirajući novinare i ostale radnike javnog servisa koji su se zatekli na poslu. Jedan je kroz zgradu sve vreme šetao sa motornom testerom, dok je samo dva metra od njega bio Đilas!

 

Šef obezbeđenja RTS: Tražili su odakle se emituje dnevnik

Rukovodilac službe obezbeđenja RTS Goran Najdanović izjavio je da su pokušali da spreče demonstrante da uđu u RTS, ali da su ih Obradović i ostali izgurali.

- Tražili su odakle se emituje dnevnik, ali, srećom, nisu znali gde je studio. Ubeđivali smo se i jurili po hodnicima. Bili su u desku, gde su razgovarali sa dežurnima. Situacija je bila napeta. Prilikom guranja na ulasku polomljena su vrata, onda dok su tumarali ne mogu da kažem da je bilo neke štete, kasnije je nastala šteta na prozorima na hodniku - naveo je Najdanović.

Mnogi od napadača nosili su fantomke na glavama, a predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun izričito tvrdi da je video da jedan od njih nosi i pancir, što sugeriše da su verovatno bili naoružani i spremni za ozbiljnije sukobe.

- Jasno se videlo da su organizovani kao paravojna formacija, a predvodili su ih desničari iz Zrenjanina - kazao je Drecun.

Sve vreme dok su pristalice SZS držale Predsedništvo Srbije u blokadi, Vučić je bio unutra, jedno vreme zajedno s novinarima. Nešto posle 16 časova on je mirno napustio zgradu. Izveštač Tanjuga to je ovako opisao: "Kao i svakog radnog dana, kako došao, tako i otišao".

 

UO RTS: Nasilni uticaj na uređivanje

Upravni odbor RTS oglasio se juče saopštenjem u kojem, između ostalog, stoji:

- Svaki pokušaj nasilnog uticaja na uređivačku politiku ruši temelje na kojima počiva ideja o javnom medijskom servisu kao jednom od stubova demokratskog društva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
nikola

17.03.2019 18:46

Trebalo ih je sve pohapsiti kada su upali na RTS.Kome vise prastati.Udaraju policiju,to je napad na radnom mestu,vracaj trostruko vise.Neka se jednom zna dokle moze.Svaka cast policiji.

Jovana

17.03.2019 19:22

Oni su izgubljeni u svojoj zlobi, napade i nasilje narod nece da toleriše.

Milica Milicic

17.03.2019 19:40

Divljastvu SzS-a nema kraja, morace da odgovaraju za napad na policajce.

Sara

17.03.2019 20:09

Opozicija je grupa divljaka koja ide samo nasiljem da se obracuna.Oni ne znaju nista pametno da kazu.Sramno.