(FOTO) Vučić ugostio Ursulu Renold

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

21.03.2019

12:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom Odeljenja za istraživanje obrazovnih sistema Švajcarskog ekonomskog instituta dr Ursulom Renold, sa kojom je razgovarao o dosadašnjoj primeni dualnog obrazovanja u Srbiji.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić primio Ursulu Renold

Tema razgovora bila je implementacija Master plana za sprovođenje kvalitetnog procesa reforme, koji je izradio tim predvođen dr Ursulom Renold sa saradnicima Ministarstva prosvete Republike Srbije i Privredne komore Srbije.

Vučić je zahvalio dr Ursuli Renold i Vladi Švajcarske na kontinuiranoj podršci i pomoći tokom procesa uvođenja dualnog obrazovanja, istakavši da je ovo jedna od najvažnijih reformi obrazovnog sistema, koju smo sproveli u poslednjih nekoliko decenija.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

U pilot projektima uvođenja i sistemske primene novog Zakona o dualnom obrazovanju, koji su realizovani u saradnji sa privrednim komorama Srbije Nemačke i Austrije, kao i Vladom Švajcarske, učestvuje 4.500 učenika, koji se školuju za 33 obrazovna profila u više od 600 kompanija.

Probnim projektima obuhvaćeno je 80 škola u 52 grada i opština Srbije.

Od 312 učenika, koliko je do sada završilo školovanje po sistemu dualnog obrazovanja, njih 204 zaposlilo se u kompanijama u kojima su učili kroz rad, dok ostali nastavljaju svoje obrazovanje.

Dualno obrazovanje biće strukturno uvedeno u obrazovni sistem Srbije od školske 2019/2020 godine, kao integralni deo sveobuhvatne reforme obrazovanja u Srbiji, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Republike.

Renold je zahvalila Vučiću na podršci od samog početka uvođenja dualnog obrazovanja, pozitivno ocenivši rad Ministarstva prosvete i Privredne komore Srbije, čije je predstavnike pozvala da rezultate ostvarene u Srbiji predstave na redovnom godišnjem skupu Svetske laboratorije za reformu obrazovanja, koji će biti održan ovog leta u Cirihu.

Sastanku su prisustvovali i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, kao i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (25)

Loading
Danijela

21.03.2019 12:34

Sastanak koji ce podici nase obrazaovanje na veliki nivo.

NEVENA

21.03.2019 12:35

Uvođenja dualnog obrazovanja je najvažnija reforma obrazovanja u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija.Predsedniice hvala najlepse za sve ulozene napore za bolju buducnost Srbije!

Momir

21.03.2019 12:35

Prihvatamo svaku pomoc usput i ucimo kako bi napredovali sve vise i vise.

Andjela

21.03.2019 12:38

Dualno obrazovanje ce umnogome poboljsati kvalitet znanja u teoriji i praksi, samim tim sto se ucenje obavlja kroz teorijsku i prakticnu nastavu u skoli, kao i ucenjem kroz rad kod poslodavca, zalaganje vlade za bolje obrazovanje mladih je veliko