Sa kesom na đubrenje: Studenti Univerziteta u Novom Sadu hoće da očiste celu Frušku goru!

Autor: Republika

Vesti

21.03.2019

16:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Studenti Univerziteta u Novom Sadu organizovaće u subotu, 23. marta, akciju čišćenja Fruške gore.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Studenti nekoliko fakulteta organizovali su se kako bi Frušku goru učinili čistijom. Pomažu jedni drugima oko snalaženja na planini, a želja im je da kroz akciju "Sa kesom na đubrenje" od smeća očiste čitavu Frušku goru.

 Do sada su organizovali dve akcije, a očistili su vidikovac Čukale, Popovičko jezero, Perinu pećinu i Orlovo bojište. U trećoj akciji volonteri će se kretati od Starih Ledinaca ka Zvečanu, čisteći i Partizanski put. 

 
Jedan od organizatora Rastko Marković kaže da je problem što se Fruška gora brzo prlja, jer su građani nesvesni važnosti njenog očuvanja.
 
- Prljavo je i treba da se očisti, a niko to neće uraditi osim ako se sami ne organizujemo. Cilj akcije je da učinimo sredinu čistijom, pokušaćemo na razne načine prvo da očistimo Frušku goru, a potom i da osvestimo ljude da prestanu da bacaju smeće tamo gde ne bi trebalo - poručuje Marković.
 
Na prvoj akciji koju su organizovali bilo ih je samo troje, ali već sledeće nedelje došlo je 30 studenata. Ovog puta se nadaju da će ih biti još više. 
 
Uz podršku Društva mladih istraživača "Branislav Bukurov" obezbeđene su kese i rukavice, a volonterima se savetuje da, za svaki slučaj, ponesu vodu i nešto za jelo. Akcije uglavnom ne traju dugo, između dva i tri sata. 
 
Studenti imaju nameru da u budućnosti postave table kojima apeluje na posetioce Fruške gore da ne ostavljaju smeće za sobom i da ne prljaju okolinu. Takođe, želeli bi da prikupljeni otpad selektuju za reciklažu ukoliko bi bili sigurni da smeće potom ne bi bilo bačeno na istu gomilu u isti kamion.
 
Okupljanje studenata i građana biće na okretnici autobuske linije 76 u Starim Ledincima u 11 časova. Više informacija o događaju možete da potražite OVDE ili u grupi Volontersko čiščenje Fruške gore vikendima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading