CIA snimila fotografije, srpske službe mesecima pratile lidera RS: Kako je hapšen Karadžić

Autor:

Vesti

22.03.2019

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fotografije Radovana Karadžića koje je snimila CIA, američka obaveštajna služba, a koje je Srpski telegraf prvi objavio, pomogle su srpskim obaveštajcima da uhapse bivšeg predsednika Republike Srpske.

RepublikaFoto: CIA
Novi Beograd, 26.11.2007.

- Punih 11 godina nismo imali bukvalno nijednu informaciju. Čak ni Hag nije imamo nikave naznake gde bi mogao da se nalazi Karadžić, njima je glavna meta bio Ratko Mladić. Posle fotografija koje su napravili Amerikanci 26. novembra 2007. služba je mogla da okonča akciju hapšenjem čoveka zbog kojeg je Srbija godinama bila pod pritiscima - navodi sagovornik Srpskog telegrafa iz bezbednosnih struktura upućen u potragu za prvim predsednikom Republike Srpske.

NORMALAN ŽIVOT

Lokacija je, zahvaljujući CIA, bila precizna, pa su srpski obaveštajci iz novobeogradske Ulice Jurija Gagarina počeli akciju.

- Pratili smo ga u stopu mesecima. Telefoni i sva ostala komunikacija odmah su stavljeni na mere. Ispostavilo se da je održavao kontakt sa malobrojnim članovima porodice. Druga strana je Radovanu odgovarala u ženskom rodu i pisala poruke tipa: juče sam bila kod tog i tog. Tu vezu smo posebno istražili i pomno smo je pratili jer je to bio najčvršći dokaz da je čovek duge sede kose zapravo Karadžić - navodi sagovornik Srpskog telegrafa.

Sonja Karadžić

Uzimali i ćerkin DNK

Haški tribunal prvenstveno je bio zainteresovan za hapšenje Ratka Mladića. Dostavljali su brojne informacije, ali svaki put se pokazalo da je general bio ispred njih.

- Kasnili smo. Dok bismo mi stigli na teren, Mladić bi već promenio lokaciju. Za Karadžića gotovo da nisu imali podataka. Jednom su nešto posumnjali, jer je njegova ćerka Sonja često dolazila u Beograd. Uzeli smo njene vlasi, uradili DNK i ispostavilo se da je to bila netačna dojava - ispričao je bivši obaveštajac.

Operativci koji su radili na slučaju i koji imaju izuzetno bogato iskustvo rada na terenu bili su fascinirani transformacijom.

- Imao je lažna dokumenta na ime Dragan Dabić. Živeo je sasvim normalnim životom, pojavljivao se čak u javnosti i u medijima, šetao je Beogradom, družio se čak i sa nekim poznatim ljudima iz javnog života, sa nekima je čak i blisko sarađivao... Dok su svi mislili da neko iz vrha vlasti štiti Karadžića, on je kao lekar alternativne medicine radio u dve ordinacije: jedna je bila na Novom Beogradu, a duga na Slaviji - navodi naš sagovornik.

RepublikaFoto: Tanjug

Ljajić: Šokirao sam se kad sam video Dabića

Fotografiju sa novim imidžom Radovana Karadžića javnosti su prezentovali koordinatori Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić i Vladimir Vukčević.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine u izjavi za Srpski telegraf priznaje da nije mogao da poveruje da su doktor Dabić i Radovan Karadžić ista osoba.

- Kada sam video fotografiju, bio sam u šoku. Dugo sam gledao u fotografiju. Sećam se da sam upoređivao crte lica, da sam tražio sličnosti - prisetio se Ljajić, koji je bio šef tima za saradnju Haškim tribunalom.

Kaže da mu je to bio najteži posao tokom cele političke karijere. Ljajić navodi da mu se tada desila i neprijatna scena sa pristalicama pokreta Naši, koji su negodovali zbog hapšenja Karadžića:

- Na autobuskoj stanici na Novom Beogradu, gde stanuje, bila je grupa ljudi iz tog pokreta. Kada su me videli, psovali su mi majku balijsku i majku tursku.

MESEČNA KARTA

Priča se i da je Karadžić išao gradskim prevozom i da je redovno svakog meseca kupovao markicu za gradski prevoz.

Luka Karadžić

Bratske suze

Advokat Svetozar Vujačić ispričao je da su Karadžića po hapšenju u pritvoru odmah posetila njegova braca Luka i Ivan.

- Susret kojem sam i ja prisustvovao bio je vrlo dirljiv. Luki su oči zasuzile kad je video Radovana. Trojica braće se nisu videla 10 godina!

- Na kraju je i uhapšen u autobusu, dok je pokušavao da promeni lokaciju. Tada je već bilo jasno da se obruč stegao, prikupljene su sve informacije i očigledno je i on imao dojavu da se sprema hapšenje - svedoči jedan od učesnika akcije.

HAŠKA PRESUDA

Hag je u sredu osudio Karadžića na doživotnu robiju

U obrazloženju se navodi da je osuđen zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja
Kriv je za progon civila, istrebljenje stanovništva, progon i deportaciju stanovništva
Haške sudije okrivile su ga i za nehumana dela, nezakonite napade na civile, kao i za uzimanje talaca pripadnika UNPROFOR
Prema presudi Karadžić nije kriv za genocid u sedam opština u BiH u periodu od 1992. do 1995.
Advokat Goran Petronijević kaže da će tražiti reviziju presude
RepublikaFoto: CIA

Iz ofucane lade do crnih džipova

O skrivanju Radovana Karadžića ispredane su brojne priče te je po nekima imao lično obezbeđenje od oko 80, po drugima tek 15 ljudi. Pričalo se i da se kreće u koloni sa tri automobila, a da je od automobila koristio neuglednu crvenu ladu, crni audi, a nekoliko puta je viđen i u različitim crnim džipovima.

Podseća da je u to vreme vlast tek preuzeo Boris Tadić, te da Vojislav Koštunica nije bio voljan da stavi lisice na ruke osnivaču Srpske.

- To je razlog zbog kojeg je praćenje trajalo mesecima, jer Koštunica nije hteo da ga hapsi, to je kasnije uradila vlast koju je formirao Boris Tadić - ističe naš sagovornik.

RepublikaFoto: CIA
ČINJENICE
* 1989. zvanično ušao u politiku, osniva Srpsku demokratsku stranku
* 12. maja 1992. izabran za predsednika Republike Srpske
* 21. novembra 1995. posle tronedeljenih pregovora u vojnoj bazi Dejton potpisan je mirovni sporazum kojim je okončan rat u BiH. Karadžić nije bio deo delegacije SRJ. Sporazum su potpisali Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović
* 30. juna 1996. pod pritiskom međunarodne zajednice i na insistiranje Slobodana Miloševića prenosi predsednička ovlašćenja na Biljanu Plavšić
* Jula 1996. poslednji put viđen i fotografisan u Han Pijesku
* 21. jula uhapšen je u Beogradu, a devet dana kasnije isporučen je Hagu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
bokica

22.03.2019 05:37

Da li se zna ko je naredio hapšenje i koji su operativci to izveli.Ja to ne bih uradio za milijardu evra a isto tako ti operativci su trebali da napuste službu a ne da za mizeran novac to naprave.