NATO bombardovanje SRJ bio je zločin protiv mira

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

25.03.2019

08:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istoričar i potpredsednik Socijalističke partije Srbije Predrag Marković obratio se medijima povodom 20 godina od NATO agresije na SRJ.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Predrag Marković

- Napasti zemlju u srcu Evropu ili bilo gde sa tolikom nesrazmernom silom i sa toliko neselektivnim uništavanjem ciljeva, to ne može drugačije da se opiše nego kao zločin protiv međunarodnog prava - istakao je Marković za RTS.

Marković je rekao da nije bilo humanitarne intervencije, već da su oni u hodu došli do te definicije jer je javnost, naročito u Nemačkoj i Francuskoj, počela da se komeša, jer je 80 odsto albanskih izbeglica pobeglo od bombardovanja.

- Na pocetku rata je još ogromna većina Albanaca bila kod kuće, a onda su tokom rata bežali od ratnih dejstava i zapadne sile su u hodu došle na ideju da su oni pokrenuli uništavanje Srbije da bi spasili izbeglice - kaže Marković.

Prema njegovim rečima, to je laž, jer 24. marta te izbeglice nisu postojale.

Dvadeset godina kasnije, Marković smatra da je problem u tome što se velike sile malo stide tog svog ponašanja i tamo niko ni na koji način ne obeležava taj događaj kao trijumf NATO pakta.

Govoreći zašto su gađani civilni ciljevi, Marković kaže da su se agresori naljutili jer naš otpor je bio jači nego što su očekivali.

NATO agresija će u svetu biti izložena kao vrsta amnezije, smatra Marković, te dodaje da ima najsavesnijih političara na zapadu koji podsete na to.

Marković kaže da je rezultat bombardovanja isključivo štetan i nije dao pozitivan rezultat. 

- Vi ne možete da računate na stabilan mir kada podržavate ljude kao što su Haradinaj, Tači i Veselji - zaključio je Marković.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading