Vučić: Ako dođe "Folksvagen", ja sam svoj posao obavio!

Autor: Tanjug

Vesti

26.03.2019

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da se Srbija pod najtežim uslovima bori za dolazak "Folksvagena" sa još četiri zemlje.

RepublikaFoto: Tanjug
Aleksandar Vučić

- Ako u tome uspemo mogu samo da skinem naočare, plačem i kažem - ja sam svoj posao obavio - rekao je Vučić.

Govoreći o "Folksvagenu" i "našim nadanjima", kaže da bi to promenilo sve u Srbiji.

"Folksvagen" je najveća automobilska kompanija u svetu, samo fabrika u Evropi ima 18.000 radnika, podseća Vučić.

- Imaju neformalnog ministra spoljnih poslova, koji je na vezi sa svim najvažnijim ljudima u Nemačkoj. Sve sam ih molio da nam obezbede kontakte - objašnjava Vučić.

Dodaje da se za tu fabriku bori pet zemalja - uz Srbiju, Bugarska, Rumunija, Turska Ukrajina.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Znam koliko se bori Bojko, Erdogan, Dragnea, svi smo prijatelji, ali to je tuča, borba za Srbiju. Na taj dan, ako se to desi, ja ću da skinem naočare, da plačem i kažem - svoj posao sam obavio - rekao je on.

Kaže da je naša borba ogromna:

- Trčimo, a jedna noga nam je vezana za pritku, jer nismo članica EU, a druga, jer nismo deo PEM konvencije, a Turci jesu, imaju ugovor o slobodnoj trgovini sa EU, koji mi nemamo. Pod najtežim uslovima se bijemo i borimo. Od svih smo teritorijalno najmanja zemlja, a u svemu ostalom naša je ponuda nabolja - rekao je Vučić.

Na opasku novinara da se borio i za BMV, ali da ta kompanija ipak nije došla, Vučić kaže da je doveo ZTF u Pančevo, na čemu mu je čestitala i kancelarka Merkel, dok su Hrvatskoj komenatrisali: "Vučić je obezbedio ZTF, a vi niste mrdnuli."

Dodao je da se borio za dolazak još jedne kompanije, ali da o tome ne sme ništa da kaže.

Na pitanje novinara da li ga iz tih kompanija sa kojima pregovara pitaju za situaciju u Srbiji, on kaže:

- Pitaju. Šta da kažem? Kod nas je demokratija i nema prebijanja demonstranata kao u Francuskoj. Da im objašnjavam da je Ðilasu nestalo para i ko je Boško Obradović? Ljudi kažu - da, imate izuzetne rezultate. Ja im na to odgovorim, da pogledaju i kažem da ćemo im dati uslove 10 odsto bolje od drugih.

Na pitanje novinara koliko je direktnih stranih investicija ušlo u Srbiju i iz kojih zemalja, Vučić je rekao da najviše dolazi iz tri zemlje EU - Nemačke, Italije i Austrije.

- Zatim ide još nekoliko evropskih zemalja čije investicije rastu, naprimer Mađarska, neke su izvan EU kao što je bila značajna investicija Telenor. Rusija je ispred Amerik po investicijama, ali 13 odsto trgovinske razmene je jednom zemljom EU i to je Nemačka. Raste iz godine u godinu ide na preko pet milijardi - rekao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (46)

Loading
Ana

27.03.2019 07:42

Predsednik se bori za nove investicije!

Tijana

27.03.2019 07:43

I sa njim i bez njega zahvalni smo na zalaganju.

crnooka

27.03.2019 07:43

ja verujem u uspeh

misica

27.03.2019 07:44

ne sumnajajte Presednice u spostevni uspeh...zanmo da je pozitivan