Britanci upozorili svoje državljane: Ne idite na sever Kosova, tamo će biti terorističkih sukoba!

Autor: informer.rs

Vesti

01.04.2019

20:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije pozvalo svoje državljane da ne idu u Zvečan, Zubin Potok, Leposavić i severnu Kosovsku Mitrovicu zbog mogućih terorističkih napada.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Britanski Forin ofis objavio je upozorenje svim svojim državljanima da ne putuju na sever Kosova zbog mogućih terorističkih napada!

Na zvaničnom sajtu vlade građanima Velike Britanije savetuje se da ne idu u Zvečan, Zubin Potok, Leposavić i severni deo Kosovske Mitrovice. U tim mestima, kako navode iz Londona, već je bilo nasilnih sukoba i incidenata, kao i protesta koji lako mogu postati nasilni. Britanski stručnjaci tvrde i da postoji velika verovatnoća da teroristi pokušaju da napadnu severni deo pokrajine!

Opasne informacije

U poruci koja je objavljena još 25. marta Forin ofis ukazuje da bi Britanci trebalo da izbegavaju javna okupljanja, pogotovo most koji razdvaja Kosovsku Mitrovicu na severni i južni deo.

"Savetujemo da ne putujete u Zvečan, Zubin Potok, Leposavić i severni deo Kosovske Mitrovice, jer je bilo nasilnih sukoba na severu Kosova, kao i incidenata koji su uključivali eksplozije bombi i vozila. Protesti imaju potencijal da postanu nasilni. Budite oprezni i izbegavajte javna okupljanja, što se posebno odnosi na područje oko mosta koji razdvaja Mitrovicu na sever i jug. Postoji verovatnoća da teroristi pokušaju da napadnu Kosovo, ali se u najvećem broju slučajeva posete Kosovu mogu izvesti bez problema", navodi se u poruci Forin ofisa.

Foto: Tanjug/D. GOLL
Kosovska Mitrovica

Komentarišući ovo upozorenje, Vanja Vukić, bivši državni sekretar MUP, kaže da je britanski Forin ofis prvi put javno izneo ono na šta državni vrh Srbije ukazuje već duže vreme.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Filip Kosnet

Amerikancima dogoreo fitilj:  I naše strpljenje ima granice!

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet izjavio je da je Vašington posvećen pružanju podrške dijalogu Prištine i Beograda, ali je naglasio da strpljenje SAD ima granice.

- Naše strpljenje nije neograničeno. Američka vlada i dalje veruje da je ukidanje takse važan korak da se dijalog nastavi. Razgovori o spajanju južne i severne Mitrovice nisu konstruktivni i produktivni. Razumem zabrinutost Srba zbog najava ujedinjenja Mitrovice, "Trepče" i statusa Prištinskog univerziteta... - rekao je Kosnet.

- Šiptarski teroristi ozbiljno planiraju da vojno zauzmu sever Kosova, što pokazuje njihovo ponašanje u poslednjih nekoliko meseci, njihove izjave i uvođenje taksi od 100 odsto na srpsku robu. Nadam se da do tog napada neće doći. Ipak, isto tako znam da će Srbija zaštititi svoje građane u našoj južnoj pokrajini. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić mesecima upozoravaju međunarodnu javnost na štetne i opasne posledice politike Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja, Bedžeta Pacolija i ostalih šiptarskih terorista - podvlači Vukić.

RepublikaFoto: facebook.com/RamushHaradinajOfficial
Ramuš Haradinaj

Nema nagađanja

Penzionisani potpukovnik KOS Ljuban Karan kaže da Britanci imaju moćni MI-6 i zato nikada ne nagađaju.

- Ako upozoravaju svoje državljane, o kojima uvek i svuda vode računa, to znači da se nešto ozbiljno sprema na severu Kosova. To se sprema možda čak i sa njihovim odobrenjem, a možda i po instrukcijama. Ovo je alarm za naše obaveštajno-bezbednosne agencije, jer ono što se može očekivati jeste teroristički akt ili vojna intervencija kombinovanih albanskih snaga iz Albanije, Severne Makedonije i sa Kosova, koje su ovih dana imale zajedničku vežbu- upozorava Karan.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading