Đurić: Dugujemo večnu zahvalnost herojima sa Košara

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

09.04.2019

07:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Junaci sa Košara bili su pobednici i u ratničkom i u moralnom smislu, jer su branili i odbranili svoju zemlju i mi im dugujemo večitu zahvalnost, poručio je direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

RepublikaFoto: Tanjug
Marko Đurić

- Podvig tih mladih ljudi i naše herojske vojske u odbrani Srbije mora biti zauvek ovenčan slavom i postati deo kolektivnog sećanja budućih generacija - naveo je Ðurić u autorskom tekstu za današnje "Večernje Novosti" povodom početka bitke za Košare koja je počela na današnji dan 1999. u vreme agresije NATO-a i trajala do kraja rata.

Ðurić je podsetio da je nekoliko stotina srpskih vojnika nedeljama je odolevalo višestruko brojnijoj sili. Strateški bombarederi N ATO-a po njima su sipali kasetne bombe, tukli su ih helikopteri "apači" i albanska artiljerija, napadale horde terorista i plaćenika.

- I na kraju su sa Prokletija sišli ponosni i uzdignuta čela, kao pobednici i dostojni potomci slavnih predaka - rekao je Ðurić.

Sećajući se Košara, kako je naveo, pokazujemo da nismo mali i da se ne damo izbrisati. 

- Večitu zahvalnost dugujemo junacima sa Košara, ne samo zbog toga što su životima branili svaki kamen zemlje Srbije već i zbog toga što su generacijama sadašnjim i budućim poručili da srpski narod i država ne pristaju na to da se samoponište i odreknu prava na svoju posebnost i budućnost - naglasio je on.

RepublikaFoto: Tanjug/Dimitrije Goll

Danas, kako kaže, samo nekoliko stotina njih može da kaže: "Ja sam bio na Košarama". 


- Ta reč je vrednija i svetlija od bilo kog ordena jer ''srećna nekolicina'' junaka sa Košara posvedočila je u ime svih nas da smo kao narod dostojni svoje istorije - naveo je Ðurić.

Bez obzira na sve strahote i ogromne žrtve naših momaka, čitava je vojska onih koji im, kako kaže, makar potajno zavide i žale što nisu bili u prilici da se ovenčaju njihovom slavom. 

- Junaci sa Košara bili su pobednici i u ratničkom i u moralnom smislu, jer branili su i odbranili svoju zemlju - istakao je Ðurić.



Kako naglašava, o tome se mora govoriti i pevati, o tome se moraju snimati filmovi i držati predavanja, budući da u svojoj novijoj istoriji nismo imali mnogo, u moralnom smislu, nedvosmisleno čistih i veličanstvenih trenutaka kakve su bile bitke na Košarama i Paštriku. 

- Nadam se da će nam sećanje na Košare dati snagu za buduće mirnodopske pobede, jer ako su ti ljudi, a mnogi među njima su bili jedva punoletni, mogli da izdrže i pobeđuju u onako neravnopravnom ratu, kakav izgovor mi imamo da ne pobedimo u miru - poručio je Ðurić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (18)

Loading
Simonida

09.04.2019 08:03

Slava herojima, zivela Nebeska Srbija

Luna

09.04.2019 08:03

Junaci sa Košara su moralni pobednici!

Egziperi

09.04.2019 08:11

Ko zna kakva bi nas sudbina dočekala da nije bilo ovih heroja sa Košara... Zauvek hvala na ovakvom podvigu.

Jela

09.04.2019 08:13

Hvala im .. zaslužuju svaku počast i predsednik to zna