Specijal Srpskog telegrafa! Najveća tajna NATO agresije: "Nevidljivi" pao u Zagreb

Autor: M. R. I.

Vesti

15.04.2019

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dve decenije nakon bombardovanja SR Jugoslavije otkrivena je tajna koju je NATO dugo čuvao - Vojska SRJ oborila je čak tri "nevidljiva" aviona F-117A. Prvi je pao kod Buđanovaca, u Sremu, drugi, teško oštećen, prinudno je sleteo nedaleko od Zagreba, a treći, takođe gotovo uništen, sleteo je na teritoriji BiH.

Oboren F-117 u Buđanovcima

O velikom uspehu naše protivvazdušne odbrane pisala je i ruska agencija ITAR - TASS, koja je, pozivajući se na Glavnu obaveštajnu upravu ruskog generalštaba, objavila da je NATO za vreme agresije izgubio tri nevidljiva aviona F-117A, preko 400 vojnika i preko 60 aviona.

Ove procene su navodno bazirane na ciframa ruske vlade, a na Zapadu su ih zataškavali mediji ljubimci novog svetskog poretka.

Oboren kod Buđanovaca

Obaranje F-117 kod Buđanovaca predstavlja prvi i jedini potvrđeni gubitak aviona NATO alijanse izrađenog u stelt tehnologiji. Avion američkog ratnog vazduhoplovstva Lokid F-117A poznat kao "Noćni jastreb" sa oznakama AF 82 806 HO (baza Holoman, Novi Meksiko) oboren je 27. marta, četvrtog dana bombardovanja, a oborio ga je 3. divizion 250. raketne PVO brigade Vojske Jugoslavije, kojim je komandovao pukovnik Zoltan Dani, pogotkom iz modifikovanog ruskog raketnog sistema "S-125 Neva".

Onesposobljen za dalji let, avion se srušio u sremskom ataru u selu Buđanovci kod Rume.

Pilot potpukovnik Dejl Zelko, koji je upravljao avionom, spasen je šest sati nakon obaranja, a Zoltan Dani, pukovnik u penziji poznat po obaranju ponosa NATO alijanse, za Srpski telegraf opisuje kako su on i njegove kolege postigli neverovatan uspeh:

 

 

- Imali smo dva sistema za praćenje, osmatrački i nišanski radar, a opasno je da ovaj drugi radar bude predugo uključen jer privlači protivradarske rakete. Gledali smo da njime što manje zračimo. Kada se cilj približi na 15 kilometara, tu je jako bitno da imate odlično obučenu posadu da bi se markirao i da bi se raketa ispalila u pravom trenutku. Kada se sve poklopilo, jednostavno sam ispalio raketu. Taj avion jeste manje uočljiv, ali daleko od toga da je bio nevidljiv. Videli smo ga i oborili - rekao je Dani.

Šta je NATO izgubio tokom agresije

  • gubitak - vrednost
  • 46 aviona -  920 miliona dolara
  • 36 helikoptera - 860 miliona dolara
  • 182 rakete tomahavk -  254 miliona dolara
  • 28 bespilotnih letelica nepoznato
  • 3 stelt letelice F-117 najmanje - 330 miliona dolara*
* neuporedivo veća šteta je što je odmah nakon napada na SRJ obustavljen enormno vredan projekat izrade F-117, koji je razvijan godinama

Sletanje na "Pleso"

Treći divizion 250. raketne brigade RV i PVO Vojske SR Jugoslavije krajem marta 1999. godine teško je oštetio navodno nevidljivi F-117. Za taj podvig nije se odmah saznalo s obzirom na to da je letelica nekako uspela da napusti vazdušni prostor iznad naše zemlje i prinudno sleti na aerodrom "Pleso" kod Zagreba. Američki ponos vrlo brzo je rasklopljen i odvezen transportnim avionom kako bi se sprečilo preuzimanje tehnologije, a tek kasnije iz krugova bliskih Alijansi procurila je informacija o ovom gubitku. Ovaj F-117 vrlo brzo je rashodovan.

111 miliona dolara koštala izrada jednog F-117A

Na račun vlasti u Zagrebu tada su stizale pohvale od Amerikanaca da se Hrvatska dokazala kao veran američki saveznik jer je zaštitila avion od ovih neželjenih pogleda.

Pao u Bosni

Prema pouzdanim saznanjima iz samog NATO, treći nevidljivi avion (a hronološki gledano, u stvari prvi, jer se sve dešavalo pre rušenja ovog kod Buđanovaca) teško je oštećen protivavionskim delovanjem sa zemlje. Postoje dve verzije događaja, za obe je zajedničko da je avion bio toliko oštećen da je jedva uspeo da sleti i da je odmah rashodovan. Razlika je u tumačenju da li je završio na aerodromu u Tuzli ili na Butmiru kod Sarajeva.
Po istom principu kao i Hrvati vlast u Sarajevu je omogućila brzopotezno rasklapanje aviona, koji je transportnim avionom prebačen u bazu NATO u Avijanu (Italija).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading