Albanac zabranio "Balkansku među" u gradu gde su Srbi većina

Autor:

Vesti

18.04.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skandal u Bujanovcu! Srpsko-ruski film "Balkanska međa", inspirisan ratnim događajima na KiM 1999, u nedelju neće biti prikazan u bujanovačkom domu kulture, iako je bio najavljen, jer ga je direktor ove ustanove Jetmir Ismaili skinuo sa repertoara da ne bi izazvao "međunacionalne tenzije"?!

RepublikaFoto: Promo foto
Miloš Biković

Zabrana je usledila samo desetak dana pošto je londonski Tajms naveo da film potkopava regionalni mir i pozvao na cenzuru. Međutim, malo ko je verovao da film koji prikazuje akciju ruskih specijalaca na prištinskom aerodromu neposredno posle bombardovanja može da bude zabranjen u Srbiji, i to u gradu u kome većinu čine Srbi.

Zbog skandala oglasilo se i Ministarstvo kulture i informisanja rečima da sa "zabrinutošću i neodobravanjem gledaju na odluku o zabrani".

- Takav čin je neprikladan, neobjašnjiv i politički provokativan u mesecima kada Srbija obeležava 20 godina od tragičnih zbivanja koja su našla izraz u ovom zapaženom filmskom ostvarenju - ocenjuju u ministarstvu.

MINISTARSTVO KULTURE:

RepublikaFoto: Tanjug
Vladan Vukosavljević

Takav čin je neprikladan, neobjašnjiv i politički provokativan

Zabranom prikazivanja rezigniran je i jedan od vodećih glumaca u filmu Miloš Biković.

- Ovakvim potezom još jednom postajemo svedoci neuobičajene pojave da umetnost doživljava zabrane. "Balkanska međa" šalje poruku o neophodnosti negovanja odnosa mira i razumevanja između Srba i Albanaca i zato želimo da verujemo da će i naši građani na jugu Srbije moći da ga pogledaju jer nikada neće postojati dovoljno dobar motiv koji opravdava zabranu bilo kog filma - poručuje Biković.

Miloš Biković:

Foto: instagram.com/bikovic

Film šalje poruku o neophodnosti negovanja mira i razumevanja između Srba i Albanaca

Prikazivanje je otkazano iako je postojalo veliko interesovanje publike. Nikola Lazić, urednik portala Bujanovačke, podseća da se u ovom gradu trodnevnim slavljem obeležavaju dani kapetana Lešija i da je to provokacija za Srbe.

- Svaka zabrana je glupa. Bujanovac je takva sredina gde svaka stvar, kao što je ovakav film, izaziva probleme. S druge strane, ljudi se u komentarima na našem sajtu pitaju da li je provokacija kada u tom istom domu kulture obeležavaju dane kapetana Lešija. Ako tako gledamo, onda bi i to trebalo zabraniti - kaže Lazić.

Ruski desant na "Slatinu"

Film "Balkanska međa" govori o desantu na prištinski aerodrom "Slatina", kad je juna 1999. ruska jedinica iz sastava Sfora u BiH zauzela aerodrom pre dolaska NATO trupa. Film je u bioskopima od 21. marta.

Inače, osim Ismailija, spominje se i navodna umešanost predsednika opštine Šaipa Kamberija u ovu skandaloznu zabranu. Tim povodom Srpski telegraf nije uspeo da dobije odgovor ni iz doma kulture ni iz opštine, jer se niko nije javljao niti odgovorio na mejl. Kamberijev zamenik Stojanča Arsić rekao je za Bujanovačke da nema informaciju ko je naložio zabranu, ali i naglasio kako smatra da je pogrešna.

- Rat na Kosovu je bio i prošao. Nije trebalo otkazivati prikazivanje, takve stvari samo pogoršavaju stanje - rekao je Arsić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading