VULIN: Ako se dopusti velika Albanija, nije kraj nesrećama Balkana

Autor: Tanjug

Vesti

27.04.2019

12:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin poručio je za ruski državni kanal "Rusija 24", da svet neće zaustaviti nesreću na Balkanu ako dopusti stvaranje "velike Albanije".

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Aleksandar Vulin

- Ono što dozvolite Albancima, moraćete dozvoliti i Srbima. Ako hoćete da rešavate albansko nacionalno pitanje, i Srbi će rešiti svoje nacionalno pitanje. Mi drugog puta nemamo. Zato, kada govorite o Kosovu, nemojte ga izdvojiti iz celine srpskog pitanja. Mi moramo da rešavamo celokupno srpsko nacionalno pitanje, uključujući Kosovo i Metohiju, a ne bez njega. Predstavnici međunarodne zajednice moraju da imaju razumevanja za srpske probleme - rekao je on.

Vulin je naglasio da i pored toga što u Srbiji ne postoji konsenzus po pitanju Kosova i Metohije, interes Srbije je da zaštiti Srbe na Kosovu.

- Dok su Srbi na Kosovu i Metohiji, možemo nešto da učinimo. Ono što je za nas vrlo važno, velike i moćne zemlje kao što je Rusija, moraju da prepoznaju da se stvara ''velika Albanija'' - kazao je Vulin.

Prema njegovim rečima, svi Albanci, izuzev dve opštine koje su u centralnoj Srbiji, nalaze se u jedinstvenom političko-bezbednosnom okruženju NATO pakta.

- Kada Severna Makedonija postane članica NATO pakta, a to se očekuje već u ovoj godini, svi Albanci će živeti u jedinstvenom političko-bezbednosnom okruženju. Oni traže formalizaciju svog prostora granicama. Sve zemlje na koje gledaju ćute. Crna Gora vrlo često napada Srbiju, ali ne i ''veliku Albaniju'', iako ona hoće da uzme deo njene teritorije. I Severna Makedonija će vrlo često napadati Srbiju, priznaje Kosovo bez ikakvih problema, a polovina njene teritorije je na putu ''velike Albanije''. Svi ćute, samo Srbija govori - izjavio je Vulin.


Upitan da li Srbija kao vojno neutralna zemlja ipak razmišlja o tome da bude član NATO, Vulin je odgovorio da "dok je predsednik Vučić vrhovni komandant Vojske Srbije i dok sam ja ministar odbrane možete biti sigurni da nikada nećemo ući u NATO pakt, makar bili i poslednja zemlja u Evropi koja nije članica NATO pakta".

- Mi smo samostalna i slobodna zemlja i odlučili smo da tako i ostane. Srbi kažu - za mir ćemo uraditi skoro sve, a za slobodu ćemo uraditi sve. Mi smo prva srpska administracija od 2000. godine koja se nikome ne izvinjava zato što je Rusija njen prijatelj. Mi ne govorimo o našim istorijskim i kulturnim vezama. Mi smo prijatelj Rusije, buduće Rusije - ekonomski, vojnički, politički jake Rusije, Rusije koja je prijatelj mog naroda. Mi nismo grupa entuzijasta zaljubljenih u istoriju, mi smo za zajedničku budućnost naših naroda - poručio je Vulin.

Ocenjujući trenutno stanje u Vojsci Srbije, on je rekao da je bolje nego što je bilo zahvaljujući sporazumu između predsednika (Aleksandra) Vučića i (Vladimira) Putina, koji je nama otvorio sva vrata u Rusiji.

- I to govori koliko su važni lični odnosi između ljudi, kad vidite odnos dva čoveka koja se razumeju, beskrajno poštuju i veruju jedan drugom - zaključio je Vulin.

Vulin je na poziv ruskog kolege Sergeja Šojgua učestvovao na Osmoj bezbednosnoj konferenciji u Moskvi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (18)

Loading
dragoslavic

27.04.2019 12:54

Зар Вулин не зна да у Србији постоји консензус. Његов председник упорно понавља да нећемо признати независност Косова и Метохије! Слушај мало председника, Вулине!

Milica

27.04.2019 13:02

Nistavilo. Bedna drzava, mala, koja je sebi zartala cilj da otudjuje druge drzave. Ali to nece uspwti sa Srbijom KiM je Srbije. Neka im to bude jasno!

Djape ja

27.04.2019 13:04

Srbija je samostalna i slobodna zemlja,i takva ce ostati

Tresimesi1

27.04.2019 13:07

Balkan je bio i biće bure baruta,tako da se to nikada neće promeniti.