Restartovati pregovore i krenuti ispočetka: Nemački stručnjak o predstojećem samitu u Berlinu

Autor: sputniknews.com, Republika

Vesti

27.04.2019

18:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Glavni cilj predstojećeg sastanka u Berlinu je da "restartuje" pregovore i reši spor koji je nastao zbog "veoma politički neodgovornog načina" na koji su šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini i njen tim "odvukli" dijalog u spor o razmeni teritorija i taksi", smatra viši saradnik Saveta za demokratizaciju politike Bodo Veber.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Makron i Merkelova

Veber se slaže da će fokus sastanka, kome će prisustvovati i nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron, biti ponovno oživljavanje dijaloga, a za "Juropijan vestern Balkans" ukazuje da je zapravo najproblematičnija ideja izmene granica.

Ideja sastanka u Berlinu je, smatra Veber, da se odbace sve ideje etničko-teritorijalnog "rešenja", zatim da Berlin i Pariz pokušaju da se slože oko zajedničke politike i da ključne države članice na taj način preuzmu kontrolu od tima Mogerinijeve, koji je, kaže, na način bez presedana, preuzeo proces, kao i da se polako radi na "restartu" pregovaračkog procesa, kako bi se čitav politički dijalog vratio u svoj prvobitni okvir iz perioda od 2013. do 2015. godine.

Veber ističe da bi ideja izmene granica, koju smatra "definitivno mrtvom", u potpunosti trebalo da se izbaci iz dijaloga Beograda i Prištine zarad stabilnosti i bezbednosti Zapadnog Balkana, EU i Evrope u celini.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading