Makron: Obnoviti dijalog, bez tabua i propisivanja rešenja

Autor: Tanjug

Vesti

29.04.2019

17:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski predsednik Emanuel Makron je pred početak zajedničkog sastanka sa liderima Zapadnog Balkana u Berlinu poručio da će se na prvom mestu razgovarati o potrebi obnavljanja dijaloga Beograda i Prištine, i to, kako je istakao, bez tabua i propisivanja rešenja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron

- Želimo da sagledamo sva rešanja, da spustimo strasti u debati i omogucimo napredak bez tabua - poručio je Makron. 

Francuski predsednik kaže da svi dele odgovornost da rade zajedno kako bi se nastavio dijalog Beograda i Prištine.


- Prva i osnovna tema je razgovor o konkretnom slucaju izmedu Srbije i Kosova, bez da se propisuju rešenja - izjavio je Makron na zajednickoj pres konferenciji sa kancelarkom Angelom Merkel. 

Francuski predsednik je kao još jedan od fokusa razgovora u Berlinu naveo opštu stabilnost u regionu i važnost saradnje Francuske i Nemacke u tom pravcu.

- Ne radi se trenutno o proširenju i politici proširenja, već o politici stabilnosti koju želimo da imamo u regionu. To za Francusku predstavlja strategiju ponovnog angažovanja, koju danas želim da predstavim našim partnerima - poručio je Makron.

On je podsetio da je Francuska bila veoma angažovana u regionu devedesetih godina.


- Naša želja je da možemo da radimo zajedno na politici stabilnosti u četiri glavna pravca: ekonomski i društveni razvoj, bezbednost uz inicijativu koju smo pokrenuli pre 18 meseci protiv šverca i drugih inicijativa da bi ojačale naše zajedničke akcije u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala ili neregularne imigracije - izjavio je Makron. 

Makron je zaključio da do stabilnosti na Zapadnom Balkanu može doći kroz regionalnu agendu, veću integraciju i saradnju medu zemljama sa Balkana. 

- Niko nema koristi od tenzija koje su se ponegde stvorile izmedu jednih i drugih - zaključio je Makron.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading