Iza zatvorenih vrata u Berlinu! Zamalo da se pobiju Haradinaj i Tači, Makron se zainatio!

Autor: blic.rs

Vesti

30.04.2019

21:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sastanak lidera Zapadnog Balkana i EU, koji je juče održan u Berlinu na insistiranje nemačke kancerlarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makron i sa pitanjem Kosova u fokusu, obeležio je niz tenzičnih situacija koje su bile na ivici otvorenog sukoba!

RepublikaFoto: youtube.com/Ruptly
Merkelova, Haradinaj i Makron

Akter svih pomenutih sukoba bio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj koji se prvo sukobio sa Makronom, a onda u više navarata i sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Prema nezvaničnim informacijama, francuski predsednik se lično založio i pokušao da izvrši pritisak na Haradnija da Priština ukine takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH, koje i dalje opstaju upravo zbog Haradinajeve tvrdoglavosti. Ponuda je, kako saznajemo bila - vizna liberalizacija u razmenu za moratorijum na takse na šest meseci.

Međutim, Haradinaj je to odbio i tada je došlo do sukoba. Makron je, prema informacijama iz diplomatskih izvora, nakon takvog bahatog stava prištinskog lidera bio nepokolebljiv.

- Oštro mu je poručio da on nije u poziciji bilo šta da traži, a onda mu praktično zapretio da Priština u takvim okolnostima neće dobiti ništa, pa ni viznu liberalizaciju. "Ja vam neću dati", rekao mu je na kraju Makron otvoreno - prenosi izvor.

Foto: Tanjug/AP
Sa predsednikom Vučićem i premijerkom Brnabić

Ni nemačka kancelarka Angela Merkel nije imala razumevanja za bahato ponašanje prištinskog lidera koje možda baš proističe iz činjenice da se njegov stav protiv prekrajanja granica slaže sa nemačkim. Međutim, kako prenosi naš izvor, Merkelova je više puta pokušavala da razgovara sa njim da promeni poziciju, i imala je dosta strpljenja, ali Haradnija je ostao pri svom prvobitnom stavu.

Sukobi sa istim akterom tu se, međutim, nisu završili. Drugačijeg stava od Haradinaja u Berlinu bio je i kosovski predsednik Hašim Tači i njih dvoijca su sve vreme bili na ivici otvorenog sukoba. Nije tajna da se Tači ne drži taksi toliko agresivno kao Haradinaj i da su iz njegovog okruženja u nekoliko navrata dolazile informacije o spremnosti da takse budu povučene. Tači se, međutim, s druge strane otvoreno zalagao za takozvanu korekciju granica, ali i vodeću ulogu Amerike u pregovorima o Kosovu, što je sve, jasno je supronto stavu najmoćnije evropske članice.

Otvoreni konflikt između dvojice prištinskih lidera dogodio se i prilikom slikanja za zajedničku fotografiju svih učesnika samita u Berlinu. Haradinaj i Tači, naime, nisu ni hteli da stanu jedan pored drugog na fotografisanju i morali su, kako prenosi izvor, bukvalno da ih nateraju.

Naime i tokom samog dočeka, predstavnici Beograda, odnosno predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić zajedno su se pozdravili sa Merkelovom i Markonom i srdačno proćaskali, a zatim i fotografisali. Međutim, potpuno drugačija situacija bila je kod Prištine, kada Haradinaj i Tači nisu hteli zajedno da priđu domaćinima, već su to uradili jedan po jedan.

Pogledajte taj trenutak:

- Gotovo niko od ključnih učesnika samita nije imao razumevanja za ovakvo ponašanje i insistiranje Haradinaja da neukidanjem taksi praktično blokira dijalog. I Merkelova i Makron su u više navrata jasno rekli da je to neophodan uslov, a sa tim su se složili i Hrvati i Slovenci, koji su učestvovali ispred EU, kao i Crnogorci kao još jedna zemlja kandidat za članstvo u EU - objasnio je izvor.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
mimi

30.04.2019 23:18

haradinaj siroma nije ni sanjao da ce jednom da stoji pored makrona i merkelove,zato mu je i muka i neume da se ponasa misli da je neki vrstan politicar,a ruzan je siroma kokosov ora da mu ne uzmes iz ruke

Vitki

01.05.2019 15:33

Sve je to predstava...

Vitki

01.05.2019 15:37

Sramota da se oni sastaju sa funkcionerima Nemacke i Francuske!

Ela

01.05.2019 15:51

Haradinaj cirkus!