Dačićevo ŠOK otkriće! Evo šta čeka Srbiju posle samita u Berlina

Autor: Autorski tekst Ivice Dačića za Srspki telegraf

Vesti

03.05.2019

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Berlinski samit nije doneo rešenja, ali jeste napravljen pomak, s obzirom na to da Nemačka i Francuska insistiraju da se dijalog odblokira i nastave razgovori Beograda i Prištine. S druge strane, to ne znači da će pritisci na Beograd oslabiti. Naprotiv, u naredna dva meseca biće žešći nego ikad dosad, upozorava Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Ivica Dačić

U autorskom tekstu za Srpski telegraf srpski ministar spoljnih poslova nabrojao je sve prepreke i izazove koji državu čekaju do jula, kada je zakazana nova runda razgovora, koja će se ovog puta održati u Parizu. Dačićevu analizu rezultata razgovora koje su u Berlinu organizovali Angela Merkel i Emanuel Makron prenosimo u celosti:

UCENE SA SVIH STRANA

Priprema se teren da se izvrši totalni pritisak na Srbiju. Do jula, kada bi trebalo da se održi novi samit u Parizu, Srbija i predsednik Aleksandar Vučić biće pod strahovitim pritiskom. Na sve moguće i nemoguće načine pokušaće da nas slome, da nam oslabe poziciju, da dođu do toga da Srbija izgubi sve, a da Priština dobije sve! Da se bez ukidanja taksi nastavi dijalog, što Srbija nikada neće prihvatiti. Usloviće naše pregovore o ulasku u Evropsku uniju zahtevom da uvedemo sankcije Rusiji, da se odreknemo partnerstva sa Kinom... Pod parolom brige o interesima građana naše države pokušaće da nam zatvore sva vrata.

Međutim, to im neće proći! Ne dok Srbija ima ovu vlast koja ima prijatelje i u Moskvi i Pekingu, ali i u Berlinu, Parizu, Vašingtonu, Briselu... Da imamo prijatelje, svi su mogli da vide u Pekingu, gde se predsednik Vučić sastao sa liderima Kine i Rusije Si Đinpingom i Vladimirom Putinom.

To, priznaćete, ne može baš svako da uradi. Naši prijatelji iz Moskve i Pekinga pružaju nam bezrezervnu podršku kada je u pitanju borba za Kosovo i Metohiju. To je naš vetar u leđa, to je naša garancija da u Ujedinjenim nacijama nikakav Haradinaj, Tači, niti Pacoli mogu da slome Srbiju i Srbe.

Iako pokušavaju, ne mogu ni da nas nateraju da prekinemo sa lobiranjima da stanemo sa akcijom "otpriznavanja". Iako bi da istinu gurnu pod tepih, činjenica je da je 13 članica UN do sada povuklo svoju raniju odluku o priznanju Kosova. I to nije kraj, jer nećemo stati ni odustati.

Vučić: Najvažnije sačuvati mir

Sumirajući berlinski samit, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je angažman Angele Merkel i Emanuela Makrona veoma važan i da pokazuje njihovu opredeljenost da čuvaju mir na zapadnom Balkanu jer time čuvaju i mir u Evropi.

- Naša moralna i politička pozicija danas je snažnija nego juče, ali nas u budućnosti, i zbog teške sitaucije, čeka još mnogo problema sa kojima ćemo morati da se suočavamo - istakao je Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. MIRKOVIĆ
Aleksandar Vučić

Predsednik je rekao da je na skupu postalo jasno sve ono što se krilo ispod žita.Videlo se, dodaje, u najiskrenijoj formi i ko i kakav odnos iz regiona ima prema Srbiji i KiM.

- Iznenadili smo se oštrini kojom su govorili pre svega Albanci sa KIM, ali i žestini i oštrini napada protiv Republike Srpske i onim što je govorio Denis Zvizdić i na to sam reagovao - rekao je Vučić istakavši da RS nije nikakva loša tvorevina, već da je dejtonska tvorevina i da je time sačuvan mir i zaustavljeno krvoproliće na teritoriji BiH.

Rekao je u Berlinu održana serija teških sastanaka, a nekima koji su zahtevali i tražili da se vidi kako da izgleda neki finalni sporazum, rekao da ne dolazi u obzir da nas neko uslovljava bilo čime i da zato postoje razgovori i pregovori, a ne njihov spisak želja. Naglasio je da se do rešenja kosovskog problema mora doći kompromisom.

- Ako niko neće kompromis, nego misli da će neko to da reši tako što će da pritisne Srbiju da bi se došlo do rešenja, taj film neće gledati - poručio je Vučić.

NEMA ODUSTAJNJA

Nismo odustali ni u Berlinu uprkos pristicima. Albanci su demonstrirali u Berlinu protiv promene granica sa zastavama "velike Albanije". Istovremeno, Denis Zvizdić govori da bi se promenom granica otvorila Pandorina kutija. 

Oni su u Berlin otišli da bi napali Vučića, da bi napali Srbiju, da govore o tome da nema prekrajanja granica, a prekrojili su granice Srbije. Što nas čačkate? 

Mislite da možete nas da udarate po glavi koliko hoćete? To su besmislene i smešne izjave. Ludost, cinizam i dvostruki standardi. O rešavanju kosovskog pitanja treba da se razgovara s velikim silama. Oni što hoće da budu veliki neka čekaju, mislim da nisu dovoljno veliki da se o tome pitaju.

Da li je samit u Berlinu doneo nešto dobro? Ko će to znati? Ali je dobro što ima takvih sastanaka jer se ipak time smanjuju mogućnosti incidenata ili napada na Srbe. A to je ono što su potencirali Merkelova i Makron. Dobro je i što vrše pritisak na Prištinu da ukine takse, ali i što francuski predsednik kaže da nema tabu tema i da je najvažnije sačuvati mir.

Srbija ima šansu, ali nas, kao što je rekao predsednik Vučić, čeka teško vreme, mnogo problema i velika borba. Samo ako budemo složni i jedinstveni oko jednog od najvažnijih nacionalnih pitanja, uspećemo. Podrška prijatelja je dobrodošla, ali mi smo ti kojima su srpski interesi na prvom mestu i koji se borimo za njih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading