JASNA PORUKA! Vučić: Ko proba da upadne, biće izbačen

Autor:

Vesti

04.05.2019

05:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić poručio je da nije nimalo zabrinut niti se plaši najavljenog protesta opozicije ispred Skupštine Srbije. Liderima Saveza za Srbiju, koji ovog vikenda organizuju proteste, poslao je jasnu poruku da ne pokušavaju da upadnu u Predsedništvo, koje je preko puta parlamenta, jer će biti izbačeni.

RepublikaFoto: Tanjug/ FILIP KRAINČANIĆ
Aleksandar Vučić

Odgovarajući na novinarska pitanja posle obilaska radova na izgradnji mosta kod Obrenovca na Koridoru 11, gde je bio u društvu kineske ambasadorke Čen Bo, šef države je naglasio da se dijalog vodi u parlamentu i da neće ispunjavati "tajkunske zahteve".

Podsetio je da su lideri Saveza za Srbiju neprestano ponavljali da neće da razgovaraju sa njim, ali da sada govore da on neće da sedne za sto.

- Šta vi hoćete? Nećete u parlament, a gde hoćete? Da ispunjavamo tajkunske zahteve da bi Đilas i Šolak bili zadovoljniji, tu nema narodnih zahteva. Nismo mi fontana želja da ispunjavamo zahteve, već da razgovaramo - poručio je Vučić.

Razgraničenje propalo, to će nas skupo koštati

Predsednik Vučić rekao je da žali jer je njegova ideja o konačnom uspostavljanju kompromisne granice između Srba i Albanaca propala. Kako je naveo, ideja je propala jer je naš narod mislio drugačije, a to će nas, uveren je, skupo koštati za od dve do tri decenije.

- Svi koji su pravili nezavisno Kosovo dok se govorilo o razgraničenju pravili su se nevešti jer nisu hteli da kažu da su za celokupno Kosovo nezavisno od Srbije. Za to se zalaže Rada Trajković, isto kao i nemačka kancelarka Angela Merkel i svi ostali - kazao je Vučić.

Foto: Republika

Objasnio je da se on ne zalaže za nezavisno Kosovo u tim granicama, već za konačno uspostavljanje kompromisne granice Srba i Albanaca.

- Moje ideje su propale. To će skupo koštati naš narod, našu zemlju za 20-30 godina. Od toga što ću imati ličnu utehu što će neko da kaže da sam bio dalekovid neću imati ništa. Nisam bio dovoljno ubedljiv, nisam uspeo da objasnim kakvo je realno stanje, da je od emocija najvažnija realnost - ukazao je Vučić.

Dodao je da neće saradnju sa onima koji su opljačkali državu, ali da stranke u parlamentu moraju da razgovaraju. Istakao je da će nastaviti da dolazi na svoj posao na Andrićev venac, bez obzira na to šta opozicija najavljuje.

- Nisam ni najmanje zabrinut, znam i Đilasa i Jeremića i Obradovića kakve su kukavice - rekao je Vučić.

Upitan šta će se dogoditi ako pokušaju nasilno da uđu u Predsedništvo, Vučić je odgovorio:

- U tom slučaju biće izbačeni.

Đilas osetljiv čim se pomene 500 miliona

Govoreći o izgradnji nacionalnog stadiona, Vučić je rekao da će se, pored tog, graditi stadioni u malim gradovima, ali da će biti uloženo i u obnovu stadiona Crvene Zvezde, Partizana i Vojvodine.
Na pitanje novinara kako komentariše to što opozicija kritikuje što će biti uloženo 500 miliona evra u stadione, Vučić je rekao:

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Dragan Đilas

- Dragan Đilas je osetljiv čim se pomene 500 miliona pošto je sa svoje četiri firme u periodu od 2007. do 2013. prihodovao 500 miliona evra.

Istakao je da će se novac trošiti za tu namenu i napredak države, a ne za nečije bogaćenje, kao u vreme kada je Đilas bio na vlasti.

Istakao je da je zamolio ministra policije Nebojšu Stefanovića da otkaže skup povodom Dana policije, kao i da se otkažu neki drugi skupovi koji su bili najavljeni u isto vreme, da "ne bi bilo da vlast pokušava da spreči opoziciju" i da ih se plaše.

- Najviše volim kada su blizu Predsedništva, tad sam najsigurniji, znam da mogu da ih čuvam kao malo vode na dlanu - poručio je šef države.

Obećanja Kineza

Vučić je iskoristio priliku da tokom obilaska radova u Obrenovcu od kineske ambasadorke Čen Bo izmami nekoliko obećanja:
  • da kineski izvođači ubrzaju radove na pruzi Beograd-Stara Pazova
  • pohvalio je investiciju kineske kompanije "Meita", koja je otvorila fabriku u Bariču, gde je prosečna plata 80.000 dinara
  • od Čen Bo zatražio da Kinezi otvore još neku takvu fabriku, na šta mu je ona odgovorila - biće
  • "Kineska strana mi uvek izađe u susret jer znaju da sam pouzdan i odan prijatelj Kine. Nadam se da će tako biti po pitanju plata i u Linglongu u Zrenjaninu", rekao je na to Vučić.
  • "Meita" proizvodi automobilske delove, delove motora i opšte industrijske delove.

Stiže jaka nemačka kompanija

Predsednik je najavio dolazak jedne od tehnološki najnaprednijih nemačkih kompanija u Srbiju, te dodao da nije reč o "Folksvagenu", već o, kako je rekao, jednom manjem, ali svakako "čudu" za našu zemlju.

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav

- Verujem da ću sledeće nedelje uspeti da završim dolazak jedne velike, jedne od tehnološki najnaprednijih nemačkih kompanija, u Srbiju. Nisam uspeo svojevremeno da dovedem čipove iz Emirata, iako sam se tome nadao. Sad ćemo dovesti nešto što je na tom nivou, ali poznatije i snažnije. I uspeću u tome - rekao je predsednik Srbije.

Gondola na tri sajle

Vučić kaže da će Beograd dobiti gondolu i da će to biti jedna od najznačajnijih i najlepših atrakcija u Beogradu. Gondola, dodao je, odgovarajući na pitanja novinara, nema veze sa beogradskom tvrđavom, a oni koji kritikuju taj projekat inače i ne znaju gde je beogradska tvrđava, sa koje je strane.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Objasnio je da se mora voditi računa da zbog snažnih vetrova ne bude na jednoj sajli.

- To ne sme da se dogodi, iako bi i to bilo dovoljno, jer bi dosta ljuljalo gondolu, tako da mora da bude na tri sajle. Mislim da sada to preprojektuju kako bi mogla da izdrži i najjači vetar. I to će biti jedna od naznačajnijih atrakcija i najlepših stvari u Beogradu - naglasio je Vučić.

  • Prebijanje novinara nedopustivo

Predsednik države izjavio je da ima prostora da se situacija u oblasti slobode medija popravi i istakao da se nada da se neće ponoviti incidenti poput prebijanja novinarki Pinka i spaljivanja kuće Milana Jovanovića u Grockoj.

RepublikaFoto: youtube.com/Al Jazeera Balkans
Novinar Milana Jovanović kome je spaljena kuća u Grockoj

- Zato je pravna država reagovala na pravi način i uvek će tako da radi i u budućnosti - istakao je predsednik.

  • Rastu plate za medicinske sestre

Vučić je potvrdio da će biti novih uvećanja plata i penzija, te da će se pre svega voditi računa o platama zaposlenih u zdravstvu kako bismo ih zadržali u zemlji.

RepublikaFoto: Tanjug/VMA

Podsetio je da mu je nemački ministar zdravlja Jens Špan rekao da želi da dođe u Srbiju jer su Nemačkoj potrebne medicinske sestre, a da mu je on odgovorio: "Nemoj, molim te, zbog toga da dolaziš!".

Ocenio je da je nedopustivo da medicinske sestre, na primer, sa sve dežurstvima, imaju plate oko 45.000 dinara.

- Ove godine moramo još više da povećamo plate lekarima i medicinskim sestrama. Ne smeju da imaju 40.000 i 50.000 platu. Moramo da sprečimo da odlaze u Norvešku i Nemačku - rekao je predsednik.

  • Vojna parada, pa sastanak sa Srbima

Šef države potvrdio je da će se 10. maja održati vojna parada u Nišu, a da će posle toga Srbima sa Kosova i Metohije preneti ishod samita u Berlinu i svih razgovora po pitanju Kosova i Metohije. Odgovarajući na pitanje novinara o uvođenju kontramera zbog odluke Prištine da na 100 odsto podigne takse za srpske proizvode, Vučić je kazao da svakog dana razmišlja o tome.

  • Srbija ne okreće leđa Kini

Srbija vodi politiku nezavisnosti i očuvanja suvereniteta, ali i politiku iskrenog prijateljstva i poštovanja prema Kini, i to će nastaviti da čini, poručio je Vučić.
- Da li se Srbija nalazi na evropskom putu? Da. A hoće li zbog prohteva onih koji ne mogu da pobede Kinu u veštačkoj inteligenciji i industrijskoj robotici da okrene leđa Kini? Neće - istakao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara, i dodao je da to govori uvek, a ne ambasadorki Kine Čen Bo u četiri zida ili "negde sakriven".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (81)

Loading
Kata

04.05.2019 06:30

Ne mogu više raditi šta im padne na pamet, njihovo bahato ponašanje se mora sankcionisati.

rada

04.05.2019 06:34

Tako i treba svako ko remeti mir i red treba biti kažnjen.

Deki

04.05.2019 06:35

Nasilje se nece tolerisati vise.

Ur Nino sar Serbule

04.05.2019 06:41

Nasilje opozicije ne sme i neće biti tolerisano.Svako ko ispoljava nasilje mora biti i adekvatno sankcionisan.