Pozivaju na linč Vučića i Dodika u Tirani! Evo šta spremaju za sredu

Autor: Telegraf, Republika

Vesti

06.05.2019

12:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pokret "Samoopredeljenje", najekstremnija politička opcija Albanaca na Kosovu i Metohiji, priprema demonstracije u Tirani zbog dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika u glavni grad Albanije u sredu.

RepublikaFoto: twitter.com/boiken.abazi
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik su persone non grata u Albaniji: Slika sa Abazijevog tvitera

Lider "Samoopredeljenja" je Aljbin Kurti. Ovaj pokret je poznat po organizovanju nasilnih demonatracija i bacanju suzavca u Skupštini tzv. Kosova, kada su često prekidane sednice.

Poziv na protest u Tirani uputio je Boiken Abazi, koji je zadužen sa spoljne poslove u ovom ekstremnom pokretu.

On je pozvao Albance da se u sredu 8. maja u 18 sati "suprotstave dolasku Aleksandra Vučića i Milorada Dodika" koji, prema njegovim rečima, ugrožavaju albansku naciju.

Napisao da obojica nisu dobrodošli u Tirani, jer su istovremeno opasnost za pravdu i mir u regionu.

- Aleksandar Vučić i Milorad Dodik su persone non grata u Albaniji. 8. maja, u 18 sati, u Tirani, građani će se okupiti kako bi se suprotstavili svojoj supremacističkoj i šovinističkoj politici, i da se protive njihovoj poseti Albaniji tokom samit "Brdo-Brijuni - napisao je Abazi na svom Tviter profilu.

Podsećamo, Vučić i Dodik će 8. i 9. maja učestovovati u Tiranu na samitu Procesa Brdo-Brioni. U prestonici Albanije okupiće se lideri „zapadnobalkanske šestorke“ – Srbije, Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, iz Prištine, kao i zvaničnici Slovenije i Hrvatske, država koje su svojevremeno pokrenule ovaj proces.

Inače, "Samoopredeljenje" je već organizovalo protest tokom sastanka lidera sa Zapadnog Balkana. Naime, tokom samita u Berlinu, oni su protestovali prošle nedelje ispred sedišta nemačke kancelarke Angele Merkel.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (29)

Loading
Vanja

06.05.2019 13:24

To nikako neće sprečiti Vučića i Dodika da učestvuju na samitu.

Petra

06.05.2019 13:30

Verujem da je i ovde Rama umesao prste...

Dane

06.05.2019 13:36

Ne zna se sta da se ocekuje...

stefansmederevo2019

06.05.2019 13:44

Pristina radi sve da ugrozi sigurnost Balkana