Putin nam za Dan pobede šalje moćni "Pancir"

Autor:

Vesti

08.05.2019

05:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin čestita Srbiji Dan pobede 9. maj pravom poslasticom, kako je opisao vojni analitičar i narodni poslanik Miroslav Lazanski. On je potvrdio da bi tada trebalo da bude formalizovana i ozvaničena važna stavka u vojnoj saradnji Beograda i Moskve, a stručnjaci smatraju da se gotovo izvesno radi o raketnom sistemu "Pancir".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Pancir

Lazanski je za Srpski telegraf naglasio da je predsednik Aleksandar Vučić najavio poslasticu koja treba da dođe iz Rusije.

- Ali dok on kao vrhovni komandant zvanično to ne objavi, ništa neću da otkrivam - rekao je Lazanski.

Sagovornici našeg lista pak nemaju sumnje da je u pitanju "Pancir", hibridni protivavionski sistem.

Foto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Miroslav Lazanski

- Sigurno je u pitanju "Pancir". U pitanju je hibridni artiljerijsko-raketni sistem kratkog dometa. Kombinuju se rakete zemlja-vazduh sa dva topa kalibra 30 milimetara. Inače, njegov razvoj su finansirali Ujedinjeni Arapski Emirati - navodi vojni analitičar Aleksandar Radić.

Lazanski: Radi se o pravoj poslastici, ali to će objaviti vrhovni komandant

"Pancir" je osnova PVO u desetak država sveta, uključujući Rusiju i Kinu, a nazivaju ga ubica apača (helikopteri) i aviona A-10. Uključuje protivavionske projektile i protivavionske topove, stvoren je kako bi se pružila direktna podrška trupama na terenu, ali i PVO sistemima velikog dometa, kao što su S-300 i S-400. Ruska armija ovaj sistem je rasporedila u Siriji, kao direktnu zaštitu svojih snaga.

Foto: Tanjug
Putin i Vučić na vojnoj vežbi u Moskvi

Sistem

- hibridni protivavionski sistem

- nazivaju ga ubica apača (helikopteri) i aviona A-10

- razvijen 1989. i od tada stalno usavršavan

- novi hibridni sistem uključuje protivavionske projektile i protivavionske topove

- stvoren je kako bi se pružila direktna podrška trupama na terenu

- čini ga 12 projektila 57E6 ili 9M335 i dva automatska topa kalibra 30 milimetara, koji ispaljuju do 2.500 granata u minuti

- može da napadne do četiri cilja istovremeno

- domet od 1,2 do 20 kilometara

Inače, ruska vojska će 9. maja imati priliku da prikaže novitete ruske vojne industrije na Paradi pobede u Moskvi, najznačajnijoj ceremoniji kojom se obeležava pobeda nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, a parada će biti održana i u Srbiji, u Nišu, 10. maja.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading