Šiptari pljunuli u lice celoj Evropi! Dok mi sedimo za stolom, oni ispod njega stvaraju najveće ZLO!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

09.05.2019

09:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ponašanje Albanije na Samitu Brdo-Brioni u Tirani, na kome su njeni predstavnici govorili o ukidanju granice sa Kosovom i pripajanju tri opštine sa juga centralne Srbije teritoriji Kosova je "bezobrazluk koji zavređuje oštar odgovor Srbije", kaže srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Ivica Dačić

- Ovo je pljuvanje u lice celoj Evropskoj uniji, svima onima koji Srbiju ubeđuju u to da moramo da budemo konstruktivni. Znači, mi ćemo da sedimo za stolom, a oni će ispod stola da forsiraju formiranje Velike Albanije - rekao je Dačić u dnevniku RTS-a, uz opasku "mi smo mali, ali nismo glupi".

On je podsetio da je cilj samita u Albaniji saradnja u regionu, zbližavanje i pomirenje ali, s druge strane, (albanski premijer Edi) Rama i (kosovski predsednik Hašim) Tači po ko zna koji put razgovaraju o "nacionalnom ujedinjenju", odnosno ukidanju granice između Albanije i Kosova i pripajanju opština sa juga Srbije teritoriji Kosova".

- Pandorina kutija je otvorena priznavanjem Kosova - jer je time narušen princip nepromenljivosti granica i princip očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta - rekao je Dačić, i ocenio da na stalnu promociju Velike Albanije "niko ne reaguje, a kritikovali su Srbiju i srpske zvaničnike zbog ideje o razgraničenju i pričali su da nema promene granica".

- Gde su sada, zašto se nisu oglasili juče - upitao je Dačić.

On je dodao da se zato postavlja pitanje da li uopšte treba učestvovati na ovakvim skupovima širom sveta, jer se iza leđa u stvari gura ideja velike Albanije.

Dačić je objasnio da ne želi da kaže kako Srbija treba da sabotira dijalog, već da govori o skupovima kao što je ovaj u Tirani, gde se jasno vidi da je ceo taj skup zloupotrebljen za promociju njihovih ideja.

- Zamislite da su (Milorad) Dodik i (Aleksandar) Vučić, koji su se tamo sreli, rekli da su razgovarali o nacionalnom ujedinjenju, o rušenju granice između Srbije i Republike Srpske i spajanju nekih opština iz Republike Srpske Srbiji - rekao je Dačić.

Ne postoji tajni plan i zavera

Na pitanje o takozvanom "tajnom planu i zaveri" za koju kosovski premijer Ramuš Haradinaj tvrdi da postoji između Vučića, Federike Mogerini, Hašima Tačija i Edija Rame o podeli Kosova, Dačić je rekao da ne postoji nikakav tajni plan, već da je u pitanju javni plan "da im neće biti dozvoljeno jednostarano proglašenje nezavisnosti Kosova".

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Što se tiče ujedinjenja Albanije i Kosova, on je reako da Haradinaj nema drugačije mišljenje od Rame i Tačija, i da je jedina razlika u njihovom mišljenju možda u tome da li će glavni grad biti Priština ili Tirana. Kazao je i da "ne postoji način na koji oni mogu da izvrše pritisak na Srbiju, jer nijedan Srbin nikada neće potpisati priznavanje Kosova".

On je još rekao da ne zna da li će se predsednik Vučić odlučiti na kontramere jer je, s jedne strane, dobro što se Srbija nije odlučila na takav potez jer bi u takvom slučaju bilo rečeno da je kriva i jedna i druga strana, dok je ovako potpuno jasno ko je kriv.

- Ali, s druge strane, kada nismo uzvratili kontramerama, oni mogu da kažu kako će da ukinu takse ako mi zaustavimo povlačenje priznanja, ili sada izmišljaju ratnu štetu, priznavanje genocida - rekao je Dačić.

Istakao je da ne može da se nabroji šta je sve albanska strana uradila prethodnih meseci, i da zato spremnost Srbije na kompromis nekima izgleda kao slabost. Dačić je ocenio i da ovakav, kako je rekao, "bezobrazluk Albanaca zavređuje oštar odgovor".

On je još rekao da je Srbija najbliže EU u svojoj istoriji iako je, podsetio je, popularnost EU u Srbiji pala zbog njenih dvostrukih standarda.

- Srpski narod je ubeđen da bez obzira na to što postoji ekonomski interes za članstvo u EU, Srbija mora da vodi računa o nacionalnim i državnim interesima u uslovima kada su postupci nekih zemalja puni dvostrukih standarda - zaključio je šef srpske diplomatije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading