Vučić iz Niša: Naše jedinice su sve pripremljenije i obučenije, a naš vojni budžet nikad veći

Autor:

Vesti

10.05.2019

08:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Niš gde će prisustvovati vojnoj paradi "Odbrana slobode". Nakon sastanka sa komandantima jedinica Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i resornim ministrima zahvalio se svim vojnicima i policajcima koji brinu o bezbednosti građana Srbije, ali i otkrio o čemu je pričao sa ministrima.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Aleksandar Vučić

- Na sastanku sam upoznao ministre sa izuzetno složenom političkom situacijom u kojoj se nalazimo. Srbija će se ponašatii ozbiljno i uradićemo sve da sačuvamo mir i stabilnost. Naše jedinice su sve pripremljenije i obučenije, a naš vojni budžet nikad veći – rekao je Vučić.

Osim bezbednosne situacije u Srbiji na tapetu je bila i opremljenost pripadnika bezbednosti, ali i njihove plate.

Vučić: Kad je Rusija mogla 13.000 juče, možemo i mi 10.000 ljudi 

- Nasledili smo minus od osam milijardi, danas je stanje mnogo drugačije.  Ono na čemu ćemo da radimo još više jesu plate vojnika i policajaca, iako su primanja bolja nego što su bila – rekao je Vučić.

Podsetio je da je 2012. godine, kada je postao ministar odbrane, Ratno vazduhoplovstvi imalo dva Miga 21, koje danas zovu "mtrvački sanduk", jer ne može da se bori ni sa kim u bliskoj borbi, kao i jedan Mig 29 koji nije mogao ni da poleti.

- Danas ćete videtu najmoćniju prezentaciju srpskog oruđa, oružja u poslednjih mnogo decenija, moćno i snažno Ratno vazdhoplovstvo i ubuduće sve snažniju PVO - rekao je predsednik.

Danas će, dodao je, na nebu biti i osam Migova 29, što je najveći broj do sada, kao i osam “orlova” i G4 školski avion, bombardere, lovce, čuvene helikoptere MI 35.

- Naručili smo još tri helikoptera MI 17, tri ''pume'', tri H-145 , i uz Mađarsku, Poljsku i Rumuniju smo najveći naručioci helikoptera u ovom delu sveta. To dramatično menja poziciju Srbije u vojnom i policijskom smislu - podvukao je predsednik Vučić.

Mig 29


Takođe, na paradi će učestvovati i najveći broj tenkova na jednom mestu, kao i druga oruđa, uz najveći broj vojnika i policajaca na jednoj vežbi - više od 4.000.

Vučić je istakao da je cilj da za dve ili najkasnije tri godine, posle određenih promena, možemo da izvedemo 10.000 ljudi na paradu sa snažnim oruđem i oružjem.

- A, nadam se da nikada nećemo morati da ga upotrebimo - naglasio je predsednik Srbije.

On je poručio učesnicima parade da ne rizikuju danas.

- Moji omiljeni helikopteri svakako će leteti, jer njima ništa ne smeta, nema oblaka koji može da im smeta. "Ðavolje kočije" će leteti. To je kada je dobra mašina, a MIG-u, iako je odličan avion, potrebni su dobri vremenski uslovi - objasnio je on.

Upitan o daljoj saradnji sa Rusijom, ali i Kinom i da li sa Pekingom postoje i aranžmani za bespilotne letelice i dolazak kineske vojne industrije kod nas, Vučić odgovara:

"Kako bi to bilo lepo... Ne mogu mnogo o tome da govorim, ali detalj ću vam reći. Osim ova dva ova dva sistema ili dve baterije od po tri bespilotne letelice, ukupno šest naoružnaih ćemo imati, oni (Kina) nam pomažu u razvoju i transferu tehnologije za ''Pegaz''."

Dodao je i da će u septembru ili oktobru u Srbiju doći i potpredsednik Centralne vojne komisije Kine, što je najviši nivo u toj oblasti.

- I saradnju ćemo svakako da nastavimo - dodao je on.

Vučić je rekao da Srbija i sa Rusijom i sa Kinom ali i sa Zapadom razgovarati i o sajber ratovanju, modernim robotima u naoružanju, ometačima, o svemu najmodernijem.

- To je ono što nam je potrebno za budućnost - ističe on.

Kako kaže, prvo je ''napadnuto'' ratno vazduhoplovstvo koje praktično nije ni postojalo i to krivicom države a ne vojske, ali da se sada okrećemo pešadiji, boljim vozilima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (19)

Loading
Koja

10.05.2019 08:17

Sa mukom smo oporavili našu vojsku i možemo biti ponosni

irena

10.05.2019 08:18

Samim tim što su nam jedinice opremljenije na neki način uliva nam sigurnost da se osecam bezbednije.

SasaRu

10.05.2019 08:24

Bezbednosna situacija i opremljenost pripadnika bezbednosti predstavlja najviši cilj odbrane Srbije u neposrednoj opasnosti. Zato pripadnici moraju biti adekvatno nagrađeni i situirani.

Ana

10.05.2019 08:26

Nasa vojska je za ponos