Predsednik posle Sabora SPC: Jedan od vladika je rekao - Vučiću, šta god da uradiš, bićeš kriv

Autor: Republika

Vesti

13.05.2019

18:26 >> 18:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras, nakon razgovora sa vladikama o Kosovu i Metohiji, na sednici Sabora SPC, da je njegovo da nastavi da se bori, da izvuče maksimum od svega što može da dobije za srpski narod, uz čuvanje mira i stabilnosti, ali bez pristajanja na ucene i davanja onog što nije naše pravo, niti smemo da damo.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Obraćanje predsednika

Vučić je preneo da je tokom sastanka koji je trajao dva i po sata, izneo veliku brigu za naš narod na KiM, govorio otvoreno i iskreno o svemu što tišti naš narod, odgovarao na pitanja, primebde.

- Čini mi se da smo se dobro razumeli, da je važno da razumemo naše različitosti, ali da poštujemo jedne druge i da verujemo da radimo u najboljem interesu za našu otadžbinu. Govorili smo i o odnosima Srpske i Srbije, o dobrim odnosima, jedinstvenom bukvaru za srpski etnički prostor, memorijalnom centru u Jasenovcu, kao i o važnoj stvari, da u Srbiji, a slično je i na srpskim etničkim prostorima, izgubimo 104 čoveka dnevno, jer više umre nego što se rađa. Nas je svakog dana manje za 104 čoveka, i to su svari na kojima moramo da radimo - objasnio je on. 

Ukazao je da je posle otvorene diskusije sa pojedinim episkopima uspeo da ostvari racionalan i normalan odnos.


- Govorio sam otvoreno, iskreno, upozoravajući na, a i neke vladike su to dorbo primetile, da nekada nismo bili u punom saglasju sa realnošću i da nas je to skupo koštalo. Ne bih da nam se slične stvari događaju, kao u ne tako dalekoj prošlosti - rekao je on i izrazio uverenje u plodotvornost sastanka.

 

Podvukao je da, za razliku od nekih, smatra da je crkva važan društveni činilac koji ima pravo na svoje stavove, a koji ne moraju da budu isti kao država.


Crkva je, podsetio je, pomagala na svim teritorijama posebno gde je srpski narod bio ugrožen, posebno na KiM.

- Pred nama je težak period. Izneo sam sve svoje brige. Mislim da je patrijarh odlično razumeo, kao što sam ja razumem njegovu brigu i muke, da neko mora da donosi ne tako lake ovozemaljske odluke. Neko od vladika je rekao- ''šta god da uradiš bićeš uvek nekome kriv''. Ja sam to odlično razumeo - preneo je Vučić.

Patrijarh u lično i ime Sabora: Divim se Vučićevoj energiji

- Predsednik Vučić se junački bori za Srbiju, Kosovo i Metohiju i sve što je vezano za srpsko ime - rekao je patrijarh SPC Irinej posle sednice redovnog godišnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, na kojoj je sa vladikama razgovarao predsednik Aleksandar Vučić.

Patrijarh je istakao da je to ne samo njegov lični stav, već i stav Sabora naše crkve.

Patrijarh je takođe rekao da je u razgovoru konstatovano da je stanje na KiM vrlo teško i da je veoma neizvesno kako će se pronaći rešenje za pitanje Kosova i Metohije.

Naša ljubav prema KiM je velika, istakao je patrijar, ali je situacija nalik na poslovicu koja kaže: "Želim ti ćerko da te carev sin uzme, ali drugi igraju oko kuće...".

- Borićemo se i nećemo posustati u odbrani Kosova. Koliko ćemo uspeti? Nadamo se u Boga i istoriju i pomoć prijatelja da ćemo nešto uspeti. Koliko - ostaje da vidimo, zavisno od situacije u svetu i onih koji podržavaju nas i drugu stranu - rekao je patrijarh novinarima.

Bitno je, kaže, da imamo razumevanje i ono što vidimo to je da se naš predsednik junački bori i za Srbiju i za KiM i za sve ono što je vezano za srpsko ime. 

- Ne sumnjamo u njegove dobre namere i trud koji vidimo", naglasio je patrijarh.

Istakao je da se divi energiji Vučića i da naš predsednik vodi jako teške razgovare.

- Divim se i molim se Bogu da mu da snage i mudrosti da obavi ulogu predsednika države na najbolji i najkorisniji način - rekao je Irinej i na pitanje da li je to njegov stav, precizirao da je to i njegov i stav Sabora SPC.

Naveo je da je obavesio Sabor o svim razgovorima i pregovorima, kao što je crkva njega obavestila o svim svojim brigama i različitim stavovima.

- Hvala svetosti, koji je pokazao ogromnu odgovornost za razvoj i napredak srpskog društva. Hvala i Miloradu Dodiku koji je dobro razumeo, a nije morao, jer je mogao lako da skuplja samo političke poene na Saboru. Bio je veoma korektan i iskren, dobro je razumeo državnu poziciju Srbije - ukazao je on.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Vučić i Dodik


Vučić je najavio da će nastaviti da radi u najboljem inetresu naroda na KiM i države.

Izrazio je uverenje da ćemo moći u budućnosti da se radujemo novim ekonomskim uspesima, otvaranjima fabrika, da to bude više tema, a ne ova strateška pitanja.

 

"Bez zajedničkog stava svih nema rešenja ni za jedno pitanje"

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je današnji razgovor predsednika Aleksandra Vučića sa patrijarhom i vladikama SPC od značaja, jer, ističe, bez zajedničkog stava svih važnih faktora u Srbiji i svih Srba ne može da se reši nijedno važno državno i nacionalno pitanje.

- Podeljenost oko toga kako rešiti neko važno pitanje, poput Kosova i Metohije svakako smanjuje šanse da to bude u prilog dobrih rešenja koja očekujemo - rekao je Dodik nakon što je, sa predsednikom Srbije prisustvovao Saboru SPC, na poziv patrijarha.

Dodik je ocenio da treba biti racionaln i realan, te dodao da je to ono što se danas prvi put čulo i govorilo i o raznim mogućnostima za eventualno rešenje, pitanju razgraničenja...

Dodik je istakao da je današnji sastanak važan, bez obzira što su neki govorili da li za tim ima potrebe ili ne, jer je korisno da se na tom nivou i kapacitetu vodi dijalog i razgovor kako bi se utvrdio zajednički stav.

- Bez zajedničkog stava svih važnih faktora u Srbiji i svih Srba u celini ne može da se rešu nijedno važno državno i nacionalno pitanje - podvukao je Dodik.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (27)

Loading
Marija

13.05.2019 18:24

Srbija je na teskim mukama po pitanju KIM jer tesko je boriti se protiv najmocnijih drzava na svetu kojima je najvazniji njihov interes a ne medjunarodna prava.

Zorica

13.05.2019 18:37

Podrska Vucicu.

Veljko M

13.05.2019 19:00

@Zorica - Zorica:Najvažnije je da građani daju punu podršku predsedniku, a on preduzima sve mere da reši pitanje KiM na najbolji način.

Vanja

13.05.2019 18:38

Sta god da Vucic uradi bice za dobrobit Srbije i imace podrsku svog naroda.