(FOTO) Ministar Mali se sastao sa komesarom EU za budžet i ljudske resurse Etingerom u Briselu

Autor: Republika

Vesti

16.05.2019

15:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali boravi u dvodnevnoj poseti Briselu, gde se danas sastao sa komesarom Evropske unije za budžet i ljudske resurse Ginterom Etingerom. Ministar Mali sutra će učestvovati na Savetu za ekonomska i finansijska pitanja Evropske Unije, koji se održava u tom gradu.

RepublikaFoto: Republika
Mali i Etinger

Dvojica sagovornika na sastanku su potvrdili da je Srbija značajno napredovala i postigla zavidne ekonomske rezultate u prethodnom periodu.

- Dobili smo apsolutnu podršku za naš put ka Evropskoj uniji i pohvalu za ostvarene rezultate. Zaključili smo da je Srbija šampion u ekonomskim reformama, a da su nam rezultati i u makroekonomiji i mikroekonomiji izuzetno dobri. Stopa rasta je u 2018. najveća u poslednjih deset godina - 4, 3 odsto. Smanjuje se nezaposlenost, imamo suficit u budžetu treću godinu zaredom - rekao je Mali.

Ministar je istakao da je izuzetno bitna pomoć i podrška Evropske unije, jer nam to otvara put ka rastu naše ekonomije i privrede.

- Zbog toga sam molio gospodina Etingera da se u što kraćem periodu i otvore poglavlja koja se odnose na finansijske usluge i na finansijski sistem, a koja bi trebalo da nam obezbede bolji pristup evropskim i drugim fondovima - rekao je Mali.

Fondovi bi, prema rečima ministra Malog mogli da nam omoguće veća ulaganja u infrastrukturu, obrazovanje i zdravstvo.

- Upravo takvim ulaganjima ćemo doći i do povećanja plata i penzija, odnosno boljeg životnog standarda građana. Novi sistem budžetiranja EU do 2027. godine otvara mogućnost i zemljama koje nisu članice EU da imaju pristup fondovima. To je mogućnost koju ćemo mi sigurno iskoristiti - rekao je ministar finansija.

Mali je zaključio da bi ti fondovi trebalo da budu, pre svega iskorišćeni za razvoj infrastrukture, ali i poboljšanje sistema obrazovanja u Srbiji. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading