(UŽIVO) Počela izgradnja deonice Preljina-Požega! Vučić: Sve što nismo uradili za 70 godina, biće gotovo za 2 godine

Autor: Mediji, Republika

Vesti

17.05.2019

13:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas početku izgradnje deonice auto-puta Preljina - Požega, u dužini od 30,9 kilometara, na Koridoru 11 (E-763).

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Aleksandar Vučić na otvaranju

- Ljudi su skoro 70 godina čekali neke ozbiljnije promene, trudili se da obezbede sebe i svoje poorodice, naprave nešto za budućnost ili išli u Beograd ili van zemlje. Posle 70 godina konačno ne samo da počinjemo već završavamo auto-put - rekao je Vučić i dodao da danas otvaramo radove na najtežoj deonici. 

On je rekao da je u planu i veliki projekat da se auto-putem spoji Srbija sa Crnom Gorom, ali i da se ovaj deo Srbije bude u potpunosti povezan sa BiH i Republikom Srpskom, ali i sa Beogradom. 

- Sve ono što nismo uradili 70 godina biće gotovo nešto sada, nešto za 2 godine - rekao je predsednik. 

On je rekao da ovi projekti donose život u gradove širom Srbije, kao i investicije. 

- Neće investitori da dođu tamo gde nema gasa i auto-puta, a kada nema investitora neće biti ni radnih mesta, a vidim ima dece, moramo da mislimo na njihovu budućnost - rekao je Vučić. 

Ministarka građevinarska,  Zorana Mihajlović rekla je da nema lepšeg dana od dana kada počinjemo jednu od najvažnijih deonica u Srbiji. 

- Kako smo otvarali kilometre auto-puta nizale su se fabrike i pogoni, i tako će biti i na ovoj deonici. Investicije će nam pomoći isto tako da ostanemo ovde. Hvala Kini i što su prepoznali koliko nam je važan ovaj projekat. Neka nam je srećan današnji dan, da izvođač to izvršava u roku, a mi da budemo ponosni na svaki metar koji budemo izgradili - rekla je Mihajlovićeva. 

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović naglasio je da je danas veliki dan za sve ljude u Zapadnoj Srbiji. 

- Posebno mi je zadovoljstvo da pozdravim naše prijatelje iz Kine. Ovo je veliki dan za Srbiju. Želim nam srećne radove - rekao je Todorović.

Izvođač je kineska kompanija CCCC (Čajna komjunikejšens end konstrakšen kompani), a rok za izvođenje radova je 36 meseci. Vrednost radova je 450 miliona evra.

Deonica Preljina - Požega je nastavak projekta izgradnje autoputa Beograd - Južni Jadran ukupne dužine 258 kilometara. Skoro trećinu trase na budućem autoputu od Preljine do Požege činiće mostovi i tuneli: tri tunela, 35 mostova, 11 nadvožnjaka i tri petlje.

Auto-put Preljina - Požega je podeljen na tri manje deonice. Od Preljine do Prijevora duž reke Cemernice i malim delom pored Zapadne Morave, u dužini do 8,27 kilometara.

Zatim od Prijevora do Lučana bi trebalo uraditi 15,51 kilometar i izgraditi 20 mostova koji će biti duži od tri kilometra. Projektovana je i izgradnja tunela "Laz" od 1.750 metara.

Treća poddeonica, od Lučana do Požege, protezaće se na sedam kilometara i na njoj bi trebalo da budu izgrađena tri mosta, tunel dug 2.040 metara, petlja u Lučanima i most preko reke Bjelice.

Autoput od Preljine do Požege ima veliki značaj za povezivanje Srbije i regiona, jer predstavlja nastavak Koridora 11 ka granici sa Crnom Gorom, ali je i deo budućeg autoputa Beograd - Sarajevo, pošto od Požege preostaje da se izgradi još oko 60 kilometara do granice sa BiH.

Deonica Preljina - Požega će povezati Čačak, Lučane i Požege i dva okruga - Moravički i Zlatiborski, i važan je ne samo za brži razvoj tog dela Srbije već i za regionalno povezivanje. Kod Čačka će se Moravskim koridorom povezati Koridor 11 i Koridor 10.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
Ina

17.05.2019 14:14

Neka se samo gradi.Idemo napred u nove pobede.

Cveta

17.05.2019 14:47

Putevi su od izuzetne vaznosti ,tako da podrzavam svaku gradnju puta.

Ivan

17.05.2019 15:04

Lepe vesti za sve gradjane!

koka

17.05.2019 19:05

Fascinantan projekat, projekat buducnosti. Srbija se razvija i napreduje, a to nam je cilj, taj cilj se upravo ostvaruje i ovo je dokaz!