Govornici sa mitinga u subotu prozvali lidere SZS: Đilase, Jeremiću, ili ste trudni ili niste!

Autor:

Vesti

20.05.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Totalni haos u opoziciji zbog sednice o Kosovu! Rasprava o KiM u parlamentu Srbije, koja je zakazana za 27. maj, još jednom je dokazala da među opozicionim poslanicima i funkcionerima, koji već više od tri meseca bojkotuju rad Skupštine, postoji ozbiljan raskol i da ne mogu da se dogovore da li će prisustvovati sednici ili ne.

RepublikaFoto: Tajnug/T. VALIČ
Lideri SZS

U prilog tome svedoči i govor novinara Nenad Kulačina na subotnjem protestu "1 od 5 miliona" u Beogradu, baš povodom najavljene posebne sednice o KiM.

- Da podsetim na reči Zorana Đinđića da devojka ne može da bude malo trudna - rekao je Kulačin i dodao: "Ili si u bojkotu ili nisi".

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Protest

Međutim, Dragan Đilas, jedan od lidera SZS, koji je nedavno prozivao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da šest godina odbija da zakaže sednicu Skupštine Srbije na temu Kosova, sada kada je ovo pitanje stavljeno na dnevni red prvi je poručio da ne odustaje od bojkota bez obzira o čemu se raspravljalo.

 

 

Za razliku od njega, lider Dveri Boško Obradović je, kako saznajemo, spreman da se vrati u poslaničke klupe, ali ne zbog konstruktivne rasprave, već da bi ponovo pravio cirkus.

DRAGOMIR ANĐELKOVIĆ, ANALITIČAR: Niko tu koaliciju ne doživljava kao dugoročni činila

 

S druge strane, predsednik Nove stranke Zoran Živković spreman je da prekine bojkot i da se vrati u poslaničku klupu ali, kako kaže, ne za stalno, već samo tokom sednice o Kosovu. U raspravi bi, kako sada stvari stoje, trebalo da učestvuje i Ðorđe Vukadinović iz poslaničkog kluba Za spas Srbije-Nova Srbija, kao i poslanici Stranke moderne Srbije, koji su doneli odluku o povratku u parlament.

Da li da prisustvuju sednici ili ne, još se dvoume poslanici Narodne stranke, SDS i demokrate. Lider NS partije Vuk Jeremić je najavio da će to pitanje razmotriti ako im Vučić dostavi pisani izveštaj o dosadašnjem toku pregovora i predlog platforme za buduće angažovanje po tom pitanju.

- Taj materijal je neophodan da bi se poslanici pripremili, ukoliko želimo ozbiljnu raspravu o KiM - rekao je Jeremić.

Iako u DS još vagaju, najavljujući da će, kada dobiju poziv o tome, razgovarati u poslaničkom klubu i odlučiti hoće li 27. maja biti u skupštinskoj sali, ne isključuje se mogućnost da će pojedine demokrate, bez obzira kakva odluka stranke bude doneta, ipak biti u poslaničkim klupama, imajući u vidu da je poslanik te partije Radoslav Milojičić Kena bio u parlamentu kada se glasalo o Tijaninom zakonu.

Komentarišući sukob u opoziciji, Dragan Anđelković, politički analitičar, kaže da je očigledno da unutar Saveza za Srbiju ne postoji jedinstvo.

- Jasno je da su svi faktori unutar te koalicije tu samo da bi za sebe izvukli neku kratkoročnu korist kako bi ojačali. Niko tu koaliciju ne doživljava kao dugoročni činilac i zato često na površinu izbiju njihove razlike i nesloga - kaže Anđelković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (17)

Loading
Djape ja

20.05.2019 08:46

Kod opozicije,od starta ništa ne štima.

jana

20.05.2019 08:55

Opozicija ce skroz da se raspadne.

Mila

20.05.2019 08:57

Samo su povrsni, opozicija vise ne zna sta ce od sopstvenog besai mrznje.

Krle

20.05.2019 09:01

U opoziciji je totalno rasulo